Hobotnice čudesnice za bebe u inkubatorima

Heklane hobotnice, osim što su predivne igračke za djecu svih uzrasta, imaju i jednu divnu , te nadasve izuzetno korisnu svrhu. One su čudesnice za bebe u inkubatorima. U januaru 2013. godine u Danskoj jedna žena je uradila hobotnicu za prijevremeno rođenu bebu koja se nalazila u inkubatoru. Cilj je bio da na neki način pomognu bebi da ne čupa sonde i cjevčice i uspjeli su u tome. Ona je bila mirnija i mnogo manje je vukla sonde. Ubrzo je grupa žena počela raditi hobotnice za ostalu novorođenčad i projekt se proširio na ostatak svijeta, a sada evo i na prostore Bosne i Hercegovine.

Hobotnice su pomoćno sredstvo u najbitnijim i najtežim trenucima prijevremeno rođenih beba koje nakon rođenja umjesto u majčinom zagrljaju ostaju u inkubatoru. Da bi medicinsko osoblje moglo da prati zdravstveno stanje tih beba, one najčešće i imaju cjevčice, sonde za hranjenje, i ostalu potrebnu opremu koja bebi može praviti veliku distrakciju, te koju refleksno može kidati i pomjerati ručicama. Sve to predstavlja veliki stres za njih.

Hobotnice, kao pomoćno medicinsko sredstvo, a ne igračka, tu su da im pomognu da prebrode taj period. Krakovi hobotnice svojim oblikom podsjećaju na pupčanu vrpcu, bebe imaju refleks da se uhvate za njih i da ih vuku umjesto da čupaju sonde. Prisutnost hobotnica ih smiruje, smanjuju stres, a otkucaji srca se vraćaju u normalu što doprinosi zdravijem i kvalitetnijem rastu i razvoju prijevremeno rođenih bebica. Zbog održavanja potrebno je da se hobotnice heklaju od 100 posto pamučnog konca određene debljine, a punjene su poliesterskim punjenjem koje se može prati na 60°C, također moraju biti tačno određenih dužina, kako tijela hobotnice tako i krakova, kako bi se što bolje uklopile uz bebine šake.

Iako su hobotnice čudesnice već ostvarile svoju popularnost na području Srbije i Hrvatske, sada napokon dolaze i na područje Bosne i Hercegovine, a mi prenosimo divnu incijativu tuzlaka i tuzlanki koji/e su odlučili/e da pomognu našim prijevremeno rođenim bebicama u UKC Tuzla.
Studentsko vijeće Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Tuzli motivisano akcijom grupe volontera i volonterki „Hobotnice čudesnice za bebe (BiH)“ kojie heklaju hobotnice čija je svrha da prijevremeno rođenim bebama olakšaju njihove prve dane života u inkubatorima , pokreće sedmičnu radionicu heklanja specijalnih hobotnica čudesnica koja će trajati do kraja tekuće akademske (2018-2019-e) godine.

Ovo bebama daje određenu sigurnost, jer imaju osjećaj kao da su još uvijek u majčinoj utrobi. Uočeno je da bebe imaju pravilnije otkucaje srca, bolje disanje, ali i viši nivo kiseonika u krvi. Također, mnogo manje čupaju sonde, tako da medicinsko osoblje ne mora često da ih mijenja, čime se postiže dodatni mir kod djeteta.

U Bosni i Hercegovini se prijevremeno godišnje rodi i do 150 beba. Ovo je globalan problem, koji uzrokuje i veliku smrtnost novorođenčadi ili djece do godinu, ali zbog liječenja nije isto ako se dijete ranije rodi u bogatoj ili u zemlji u razvoju. U početku žarko želimo da tzv. nedonošče preživi, a kasnije, ako ostane u životu, njegovo je liječenje dugotrajno i zahtjevno.

Radionice za heklanje beba čudesnica započele su sa radom i na prostoru Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Tuzli, a za naš portal obratila se i koordinatorica tih radionica, studentica Adenisa Omeragić.

-„Grupa volonterki iz Bosne i Hercegovine pokrenula je akciju koja ima za cilj prijevremeno rođenim bebama olakšati njihove prve dane života u inkubatorima. Motivisani radom teta iz Grupe na facebooku „Hobotnice čudesnice za bebe BiH“ pokrenuli smo humanu akciju radionica za izradu hobotnica čudesnica kako bi pomogli prijevremeno rođenim bebama. Radionice su održavane svakakog utorka u 19h na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakuktetu kancelarija broj 17. Radionice su bile uspješne i građani su pokazali interesovanje, posebno se želim zahvaliti tetama Halidi, Emini, Jasmini, Ismeti iz IG “Aktivno starenje” MZ Slavinovići i Ši Selo/ Udruženje “Snaga žene”.Naše prve hobe poslane su na UKC Tuzla u Dogovoru sa tetama iz grupe Hobotnice čudesnice BiH odnosno koordinatorima ove akcije u BiH. Ideja sama po sebi je humana i to je ono sto se ne moze ni opisati nego se mora osjetiti. Zadovoljstvo mi je biti dio ove akcije jer je spojila ono sto se danas rijetko spaja. Spojila je dvije generacije, s obzirom da su veliki doprinos dale starije gospođe iz udruzenja. Svima nam je cilj bio pomoci malim bebama, nas je sve to međusobno zblizilo te su se izrodila nova poznanstva i prijateljstva. Ova akcija je dokaz da i dalje postoje dobri ljudi bez skrivenih interesa i motiva, cistog srca i svijet cine ljepsim mjestom za zivot. Dobro se dobrim vraca. Pozvala bih sve ljude koji zele da ucine dobro djelo da nam se pridruze i postanu dio ove lijepe price“, kaže Adenisa.

Svi koji odluče biti dio ove jako humane i jako društveno korisne akcije neka budu slobodni da mi se na privatni facebook profil Adenisa Omeragić, ili na broj 0644383791.

„Svi ideali svijeta ne vrijede suze jednog djeteta.“  – Fjodor Dostojevski

Facebook
Twitter
LinkedIn