Saopštenje Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje: 2014. godine napad na Festival Merlinka u Sarajevu, 2019. godine prijetnje održavanju Festivala Merlinka u Tuzli

Pred otvorenje 5. po redu queer festivala Merlinka u Tuzli, na nekoliko gradskih lokacija u proteklim danima postavljeni su plakati kojim se građani i građanke Tuzle pozivaju na protest ispred Ateljea Ismet Mujezinović u 18h, zbog „sprečavanja otvaranja i održavanja nakaradnog i nemoralnog Queer Festa“. Danas, na dan otvaranja Merlinke, na Ateljeu Ismet Mujezinović, osvanuo je homofobni grafit „Pederi, liječite se!“

Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje najoštrije osuđuje ispisivanje homofobnih grafita, i traži od policije i pravosuđa Tuzlanskog kantona da adekvatno reaguju, istraže i procesuiraju ovo krivično djelo, te da ovakva krivična djela definišu kao krivična djela počinjena iz mržnje.

Također, od institucija za zaštitu ljudskih prava u BiH i predstavnika_ca vlasti zahtijevamo da javno osude svaki homofobni i transfobni grafit/napad, kao i da poduzmu konkretne mjere za borbu protiv homofobnog i transfobnog nasilja, te da adekvatno zaštite organizatorice_re i   učesnike_ce Festivala Merlinka u Tuzli.

Mržnja i nasilje, koje je povezano s njom, toliko su duboko ukorijenjeni u našu kulturu i svakodnevnicu da su postali uobičajeni do te mjere da bh. društvo generalno ima indiferentan stav prema ispoljavanju mržnje sve dok ne dođe do eskalacije – kada mržnja preraste u incident ili zločin. Incident i zločin iz mržnje su motivisani netrpeljivošću i/ili predrasudama prema drugačijem u društvu, odnosno prema stvarnim ili/i pretpostavljenim ličnim svojstvima žrtve.

Napominjemo da iako je jedna od prvih asocijacija za ‘krivično djelo počinjeno iz mržnje’ fizičko nasilje i/ili ubistvo, pojam obuhvata širi spektar različitih krivičnih djela, kao što su: oštećivanja tuđe imovine, pljačka, krađa, ucjena, zastrašivanje, ugrožavanje sigurnosti, prijetnje, pisanje prijetećih grafita, uznemiravanje, seksualno napastvovanje, nanošenje tjelesnih povreda, ubistvo i mnoga druga krivična djela koja su zabranjena krivičnim zakonima BiH, njenih entiteta i Brčko Distrikta.

Članice Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje

Asocijacija za demokratske inicijative iz Sarajeva
Centar za mlade KVART iz Prijedora
Civil Rights Defenders iz Sarajeva
Fondacija CURE iz Sarajeva
Fondacija Mediacentar Sarajevo iz Sarajeva
Inicijativa mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine iz Sarajeva
Otaharin iz Bijeljine
Omladinska novinska asocijacija u BiH (ONA) iz Sarajeva
Sarajevski otvoreni centar iz Sarajeva
Udruženje BH novinari iz Sarajeva
Vijeće za štampu BiH iz Sarajeva

Tuzlanski otvoreni centar iz Tuzle

Facebook
Twitter
LinkedIn