”Zajedničke vrijednosti” EU i Balkana: naša jeftina energija i radna snaga, njihovi skupi krediti

Najnovija strategija Evropske Unije za Blakan (tj. njihov izmišljeni Zapadni Balkan) sasvim drugačije izgleda ako se ne čita u svjetlu reklamnih evropskih programa.

Bez blještavih svjetala reklamnih kampanja, lako se uočava da je Balkan najkorisniji Evropi u vječitom statusu ni unutra ni vani: kao čuvar granica, kupac kredita i izvor jeftine energije i jeftine radne snage.

Izdvajamo glavne poruke Evropske unije Balkanu iz Strategije i pratećeg Akcionog plana.

 

Pucajte na izbjeglice koje bježe od naših ratova, ne jedni na druge!

Jedna i po stranica Akcionog plana posvećena je do u detalje razrađenim mjerama ‘bezbjednosti’ na Balkanu. Uporedite to sa dva reda posvećena socijalnim pitanjima.

Evropska unija se zalaže za to da budemo dobro obučeni i opremljeni da njihove privilegije ‘branimo’ od ljudi koji bježe iz zemalja uništenih ratnim igrama zapadnjačkog imperijalizma.

Takođe nastavljaju podržavati programe pomirenja jer smo korisniji kad im čuvamo granice – pucajući ne više jedni na druge nego na izbjeglice.

 

Ujedinite se da u EU izvozite svoju jeftinu energiju

Forsira se integracija regiona u evropsko tržište strujom. Energija s Balkana je jeftina. Balkanske rijeke su osobito bitne u ovim planovima: već se uveliko grade tzv. mini-hidrocentrale koje traže nevelika ulaganja privatnika, a vraćaju ogroman profit. Za društvo ne donose nikakvu korist: praktično nemaju uposlenika, strani investitori profit iznose vani, a rijeke, njihovo okruženje i izvori pitke vode bivaju nepovratno uništeni.

 

Kupite naše skupe kredite da napravite puteve koji trebaju EU

Insistira se na izgradnji mreže autoputeva iako je prije gotovo 20 godina japanska studija utvrdila da bi, i uz znatno veći privredni rast i rast broja stanovnika (što se nije desilo), samo dionica Sarajevo-Zenica opravdala ulaganje u autoput. Autoputeve koji nam ne trebaju gradimo Evropskoj uniji – od kredita koje nam daju njihove banke i koji su za njih izvrstan posao, jer te kredite stanovništvo vraća kroz putarine i cijene goriva (sjetimo se akciza radi kojih je šef delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark stigao i zadnju našu kasabu da bi obezbijedio glasove političara).

Istovremeno su lokalni putevi i javni prevoz, ono što je ljudima neophodno za svakodnevni život, potpuno zanemareni i zapušteni.

 

Nastavite razvoj ekonomije rasprodaje i trgovine

Naredni krug ekonomskih mjera uključuje već poznate mjere – privatizacija preostalih javnih dobara i jačanje privatnog sektora. Nije precizirano šta to znači u zemlji koja već ima najmanji porez na dobit – 10%, dok je u EU isti taj porez u prosjeku 30%. Rezultati se već pokazuju: ovdje je svaki čovjek firma za sebe i svako se već sad sam mora snalaziti za liječenje, školovanje, socijalnu zaštitu, fizičku bezbjednosti itd.

Sve se nade polažu u mala i srednja preduzeća koja su, za razliku od industrije koje ni u ovoj verziji evropskih vrijednosti nema, nosioci preživljavanja a ne razvoja.

 

Neka socijalna pomoć nekome

Detaljne mjere su stale u dva reda – obećanje finansijske pomoći, neprecizirano za šta i koga, osim ako se ne misli na one koji su se od toga i do sada bogatili.

 

Robovi i stručnjaci Zapadu

Nekoliko redova – planirani koraci odnose se na samo dva programa. Jedan je podrška tzv. ”vokacijskim treninzima”, iza čega se krije standardna strukovna obuka za kvalifikovanu radnu snagu, poput zanatlija, trgovaca, tehničkog osoblja i slično. Tokom obrazovanja omladina dio nastavnog vremena provodi radeći besplatno za lokalne gazde.

EU naročito naglašava podršku i programima mobilnosti ovih profila radne snage – da osigura siguran dotok prijeko potrebne radne snage svojoj industriji. uslužnom i socijalnom sektoru.

Drugi je program razmjene studenata, koji donosi korist dobrim domaćim studentima, ali istovremeno Evropskoj uniji olakšava ‘lov na talente’ koji lišava zemlje Balkana najvećeg razvojnog resursa – stručnih ljudi.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn