Razgovori o neposrednom učešću građana u poslovima lokalne samouprave

U saradnji sa Centrom za životnu sredinu iz Banjaluke u periodu od 28. marta do 28. aprila u Srpcu, Prijedoru, Derventi i Bijeljini organizujemo razgovore na temu neposrednog učešća građana u poslovima lokalne samouprave.

Kroz razgovor želimo građane upoznati sa pravnim okvirima u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine, koji regulišu neposredno učešće građana na lokalnom nivou, ali i kako rješavanje određenog problema u lokalnoj zajednici izgleda u praksi.

Vrlo je važno da istaknemo da djelovanjem na lokalnom nivou imamo priliku da pokrenemo promjene u našem naselju, ulici, mjesnoj zajednici, gradu ili opštini. Odnosno, da utičemo i kreiramo sadržaj u našem najužem okruženju. Ako nismo zadovoljni na koji način legitimno izabrani predstavnici zastupaju naše interese, postoje oblici organizovanja definisani zakonima koji nam omogućavaju da utičemo na donosioce odluka.

Kroz godine našeg aktivističkog djelovanja uvidjeli smo da je bitno da svoja iskustva podijelimo sa građanima i da zajedno pokušamo da gradimo bolji život u našim lokalnim sredinama, stoga smo u julu 2017. godine objavili brošuru Kratak uvod u formalne i neformalne mogućnosti djelovanja građana.

Ovom brošurom smo pokušali da zaokružimo na jednom mjestu sve ono što bi jedan pojedinac ili pojedinka trebalo da znaju za uspješno društveno odgovorno djelovanje u lokalnim zajednicama.

Iako smo svjesni da u našem društvu ima previše problema i premalo pozitivnih primjera koji nam pokazuju da treba da istrajemo u društveno-odgovornom djelovanju.

Jedan od pozitivnih primjera građanske borbe je Građanska inicijativa Borik 2016. u Banjaluci, gdje su građani uspjeli spriječiti izgradnju crkve na dječijem igralištu. Nakon ove pobjede građana i građanki, uvidjeli smo i koliko se ne koriste ili se površno koriste zakonske mogućnosti za odlučivanje i upravljanje na lokalnom nivou.

Potencijal građanskih inicijativa bi mogao da bude ispoljen kroz stvaranje jednog šireg građanskog fronta koji bi mogao značajnije da utiče na političke strukture kako bi se vršio pritisak korištenjem dostupnih mehanizama poput javnih rasprava, zborova građana, građanskih inicijativa i drugih modela.

O samom procesu kroz koji jedna inicijativa prođe od svog nastanka do ispunjenja onog za šta se zalaže možete više pročitati u Priručniku o građanskim inicijativama, kojeg je izdao Centar za životnu sredinu.

Takođe više o neposrednom učešću građana u poslovima lokalne samouprave možete pogledati i u petoj epizodi emisije Politika si ti.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn