Ne predaj se nikada osim kada moraš

Alan Ford je svakako jedan od najpoznatijih italijanskih stripova sa bezvremenskim porukama koje u mnogome oslikavaju današnju situaciju u našoj zemlji.

Strip Alan Ford su stvorili scenarista Lucciano Secchi sa pseudonimom Max Bunker i crtač Roberto Raviola sa pseudonimom Magnus. Radnja stripa se odvija u New Yorku.

 

Glavni likovi i članovi legendarne grupe TNT su : mudri starac u invalidskim kolicima tj Br.1 o kojem se malo zna, a on zna mnogo o istoriji i istorijskim događajima, politici i ljudima. Br.1 je izuzetno škrt kada je u pitanju nagrađivanje njegovih agenata nakon obavljanja čak višemilionskih poslova pa im najčešće daje po svega jedan dolar, a mnogo puta ih gnjavi sa istorijskim pričama, čak uspava, u kojima je on glavni“akter“.

Tajni agent ljepuškasti Alan Ford je siromašni momak odrastao u sirotištu i veoma dobar pomoćnik Br.1 čiju naivnost i dobrotu ovaj često iskorištava. Pored svojih sposobnosti koje ga čine sposobnim tajnim agentom veliki je šarmer i neodoljiv velikom broju žena.

 

Njuškalo Bob Rock je najbolji prijatelj Alana Forda. Sticajem okolnosti je u grupi iako nema kriminalnih sklonosti, boli ga nepravda i ugnjetavanje siromašnog sloja ljudi i često sanja da postane milioner i, naravno, kako uživa u ukusnoj hrani i dobrom piću. Prepoznatljiv je po škotskoj kapi i ogrtaču, niskom rastu, velikom nosu i svakodnevnom sarkazmu u kojem kritikuje povlašteni sloj.

Cvjećari Debeli Šef i Jeremija uglavnom ne rade ništa, spavaju po cijele dane u štabu, tj. cvjećari , osim kada Br.1 zahtijeva angažovanje svih agenata na zadataku. Debeli Šef je Drugi svjetski rat proveo kao zapisničar u kontraobavještajnoj službi, te nakon svađe sa suprugom, biva izbačen na ulicu i tako postaje TNT agent.

Jeremija je bivši ulični prodavač limuna i potpuno beskorisni član TNT družine koji boluje od svih poznatih i nepoznatih bolesti i stalno je na samrti, a vrijeme provodi u cvjećari spavajući zajedno sa Debelim Šefom.

 

Grof sir Oliver je engleski plemić koji je uslijed nesuglasica sa tamošnjim zakonom morao otići iz zemlje. Njegova prirodna sklonost ka nezakonitim djelima omogućava mu bolji životni standard od drugih članova družine i često obavlja različite poslove za Br.1 pa tako uspijeva svojim sposobnostima izvući i godišnji odmor uz društvo lijepih žena, naravno bogatih, koje poslije susreta s njim to više ne budu. Često je progonjen od strane policije i prepoznatljiv po pozivima brata u telefonskoj govornici u uvijek istoj skupoj kombinaciji odijela, cilindra i monokla.

Avijatičar Grunf je bivši njemački pilot u Prvom i Drugom svjetskom ratu i inovator koji je u stanju za veoma malo novca napraviti različite izume, doduše ne baš uvijek uspješne. Npr, u stanju je napraviti avion koji ima sve potrebno, ali zaboravi sitnicu kao što je motor pa avion mora letjeti na principu katapulta. Uvijek nosi kacigu, avijatičarske naočale i majice sa raznim intresantnim natpisima kao što je :“Ko leti taj vrijedi, ko ne leti taj ne vrijedi.“

 

Čuvena papiga Klodovik je najbolji savjetnik i prijatelj Br.1, često se čerupaju i svađaju, ali su nerazdvojni. Br.1 ga je dobio od svoga djeda, a veoma je inteligentan, govori 18 jezika i često spasava ostale članove družine.

Naravno, tu je mnoštvo likova u različitim epizodama i dogodovštinama i zavisno od izdanja stripa, a njihovu raznolikost možete vidjeti ako se udubite u čitanje ovih stripova što je uistinu pravo zadovoljstvo i nećete ni osjetiti koliko vrijeme brzo prolazi.

Prvi broj ovog legendarnog stripa izašao je u maju 1969. godine u Italiji, a intresantno je to da je baš najveću slavu i popularnost dostigao na području bivše Jugoslavije. Veoma je popularan i u današnje vrijeme, naravno ne kao tada, ali nije ni zaboravljen. S obzirom na komunistički režim u bivšoj Jugoslaviji, mnogi dijelovi u stripu zbog svog satiričnog karaktera su cenzurisani i prepravljani, a takođe su mnogi nacistički simboli uklonjeni.

 

Alan Ford nije bio samo satirična kritika kapitalizma, nego i svakog nekompetentnog i korumpiranog sistema vlasti, a nadrealne situacije u stripu vjerno oslikavaju čak možda i današnji način života i svakodnevnog funkcionisanja. Kritika se odnosi na djelovanje zakona na više slojeve društva, odnosno da ga novcem mogu mijenjati po svojoj volji, a trebao bi da je za sve klase isti, zatim na prevelike sume koje se izdvajaju za predizborne kampanje, a mogu se uložiti u prave stvari, izbjegavanje plaćanja poreza koje se odnosi na bogati sloj, na previše administrativnih službenika koji zapravo i nemaju posla, a ipak rade dok, na primjer, privreda stagnira, na bogaćenje pojedinaca propadanjem preduzeća itd. Kako junaci stipa kažu: “Kad se borim, neprijatelja nemam!“

Ne moram posebno napominjati da je Alan Ford moj omiljeni strip koji me svakim čitanjem ponovo oduševljava i od srca nasmije interesantnim opaskama i zanimljivim rješavanjima situacija koje se većinom vrte oko većih količina novca, a ekipa TNT-a je vječito u odrpanoj odjeći i u potrazi za ukusnom hranom jer ipak “Nije važno učestvovati, važno je pobijediti.“

U mom vlasništvu je skromna kolekcija od trideset stripova, a neki od naslova su :“Jaje iznenadjenja“,“Telefon prijatelja“,“Grbavac napada“,“Osveta u dimu“,“Povratak pauka“,“Pokajnik“,“Krađa u muzeju“ itd.

Šta drugo da vam poručim, nego da je „Bolje nešto od nečega nego ništa od ničega„ i „Ako namjeravaš pobijediti, ne smiješ izgubiti“. Uživajte!

Izvor određenih informacija u tekstu je Wikipedia.

Facebook
Twitter
LinkedIn