Merlinka u Tuzli – Zaljubi se zatvorenih očiju

U organizaciji Tuzlanskog otvorenog centra i Grada Tuzla po četvrti put održaće se Festival queer filma i umjetnosti “Merlinka” pod sloganom “Zaljubi se zatvorenih očiju”. Ovo je druga godina da Festival ima podršku Grada Tuzla! Pored projekcije filmova, očekuju vas zanimljivi razgovori i diskusije, druženje, kokteli i naravno, veliki party. Nemojte propustiti!

 

U nastavku teksta vam donosimo program Festivala.

 

2. mart 2018. godine 

U 19 sati u Ateljeu “Ismet Mujezinović” čeka vas veliko otvorenje nakon čega možete pogledati film “Zemlje izgubljenog sadržaja” rediteljice Elene Horn. U ovom dokumentarcu pratimo razgovor Nikole iz Srbije koji govori o svojoj pravoslavnoj vjeri i pravoslavnim korijenima, i kako bilo odrastati kao gej muškarac u Srbiji, i Ishimwa Muhimanyija koji je preživio genocid u Ruandi. Ishimwa Muhimanyi je ateist, baletan i performer i smatra da je nemoguće pomiriti homoseksualnost sa institucionalnom religijom.

U 20:30 očekuje vas pravo kulturološko putovanje u filmu “Voćnik kajsija” reditelja Pouria Heidary Oureha (Jermenija, 2016, 80’). Mladić Aram, iranski Jermenin koji je u djetinjstvu napustio otadžbinu kako bi živio u Sjedinjenim Državama sada se, po prvi put, vraća u zavičaj kako bi zaprosio jermensku djevojku sa kojom se upoznao i koja živi u Americi. Na jednodnevnom putovanju Aram vidi mnoštvo kulturoloških, vjerskih i nacionalnih razlika, ali pred njim su još veće prepreke.

Nakon filma, u Ateljeu, koktel i druženje!

3. mart 2018. godine

U podnevnom terminu, u 12 sati, pogledajte film “Tom od Finske” reditelja Doma Karukoskog. Film prati Touko Laaksonena, odlikovanog oficira, koji se poslije odbrane domovine u Drugom svjetskom ratu vraća kući samo da bi otkrio kako ni život u miru nije nimalo manje uzbudljiv. Uočava kako u mirnodopskom Helsinkiju buja progon homoseksualaca, kao i pritisak na gej muškarce da se ožene i imaju djecu. Touko pronalazi utočište u svojoj slobodnoj umjetnosti usavršavajući se u homoerotskim ilustracijama nagih muškaraca nesputanih nagona. Njegov rad poznat po čuvenom potpisu “Tom of Finland” postao je simbol jedne generacije homoseksualaca i podstakao plamen gej revolucije.

U 14:00 nemojte propustiti razgovor “Pričaj mi o ljubavi” u kojem ćemo razgovari o ljubavi u LGBT vezama. Razgovor će moderirati Selma Kešetović, a očekuju vas uistinu zanimljivi sagovornici/ce.

U 18:00 prikazujemo film “Mizandristkinje” poznatog reditelja Bruce La Bruca (Njemačka, Kanada, 2017, 91’). Mizandristkinje je priča o tajnoj feminističkoj terorističkoj organizaciji koja ima cilj da oslobodi žene, uništi patrijarhat, i uspostavi novi feministički svjetski poredak. Ovu organizaciju vodi Velika Mama koja je upravnica seoskog prihvatilišta za napuštene djevojke koje služi kao fasada iza koje se krije teroristička organizacija. Kada mladi radikalni ljevičar bježeći od policije završi u ovom ženskom uporištu jedna djevojka ga iz sažaljenja sakriva u podrumu ustanove. Njegovo prisustvo narušava ustaljen život i otkriva brojne skrivene tajne. Otkrivamo novi stil lezbejske pornografije kao oruđa u propagandnom ratu, ali i kao svojevrsnu pozivnicu za novu vrstu ženske revolucije.

U 20: 30 starta party u Urban Beatzu kojim uz dobar provod zatvaramo festival.

Ulaz na sve projekcije je slobodan, očekujemo vas da kroz umjetnost i razgovor ispratimo i sad već tradicionalan festival u našem gradu!” poručuju iz Tuzlaskog otvorenog centra.
Facebook
Twitter
LinkedIn