MEĐUNARODNI FESTIVAL QUEER FILMA: „Merlinka u Sarajevu“- 07.02.-09.02.

–„Da sam živela običnim životom, nikome ne bih bila interesantna“ – Merlinka.

Vjeran Miladinović – Merlinka, kako je sebe zvao, bio je prvi srpski transsvestit koji se javno deklarisao i učestvovao u formiranju stavova javnosti. Svojom ekscentričnom pojavom i tada neshvatljivom seksualnošću, tokom ‘90. i početkom 2000. godine je izazivao veliku pažnju. O sebi je govorio i u muškom i u ženskom rodu, a kao glumac Žilnikovih filmova, često je bio na estradnoj sceni. Na njega se gledalo kao na veoma kontroverznu, ali u isto vrijeme istaknutu ličnost. Vjeran Miladinović – Merlinka, ubijen je na krajnje monstruozan način 22. marta 2003. godine. Zadavljen je kod jedne Osnovne škole “Zaga malivuk” u Krnjači, a ubica se kasnije iživljavao nad njegovim tijelom, pa ga je udarao zidarskim čekićem u glavu. Njegovo tijelo pronađeno je u stanju raspadanja, mjesec dana poslije smrti. Dvojica muškaraca, Faik Ramadani i Bejtul Raćipi optuženi su za ubistvo, ali su 2004. oslobođeni su optužbi zbog nedostatka dokaza. Do danas ovaj slučaj nije rasvjetljen, a za zlodjelo nad nedužnim Vjeranom niko nije još odgovarao.

Filmski festival koji nosi naziv po ovom mladiću, osnovan je 2009. godine sa ciljem promocije LGBT populacije i njihovih prava, jer je upravo Merlinka bila začetnica transparentnog izvještavanja o seksualnosti ove populacije. U nastavku teksta su detalji intervjua sa Lejlom Huremović, koordinatoricom programa u Sarajevskom otvorenom centru. Razgovarale smo o ovom uticajnom festivalu filma u Sarajevu, te planiranom programu za ovu godinu.

Selma: Lejla, možeš li nam više reći o početku festivala u Sarajevu?

Lejla: „Festival queer filma Merlinka je nastao prije deset godina u Beogradu sa idejom da promoviše filmove koji govore o životu i pravima LGBTI osoba. U Sarajevo je došao kao gostujući festival prije 7 godina i od tada prolazi dug put borbe za osvajanjem javnog prostora kroz jedan filmski festival.“

Selma: Koji je cilj festivala?

Lejla: „Cilj ovog festivala jeste da kroz kulturu i film propituje heteronormativnost, te da ukazuje na probleme i potrebe LGBTI osoba u našem društvu i šire. Pokazalo se da su kulturni događaji dobar način da se poveća vidljivost problema i potreba LGBTI osoba, a to iz godine u godinu pokazuje i festival Merlinka u Sarajevu.“

Selma: Kakvi su dosadašnji utisci predhodnih festivala?

Lejla: „Tokom prethodnih šest godina organizovanja festivala nudili smo kvalitetne i nagrađivane filmove iz svijeta, regije i BiH, a pored filmova program festivala je obogaćen diskusijama, performansima, radionicama, koncertima i partijima. Cilj nam je uvijek bio kreirati siguran prostor za druženje, upoznavanje i gledanje filmova, prije svega za LGBTI osobe, ali i za sve one koji žele da budu dio jednog ovakvog festivala.

Festival iz godine u godinu raste i zadnje dvije godine posjećenost u toku dvodnevnog festivala je prelazila petstotina gostiju/šći. Ove godine vraćamo festival na tri dana, te će biti održan na novim lokacijama – kino Meeting point i club Monument., od 7. do 9. Februara.“

Selma: Šta možemo očekivati ove godine?

Lejla: „Budući da je festivalski slogan svake godine vezan za sam program, a imajući u vidu da većina ovogodišnjih filmova govori o lezbejskoj egzistenciji, izabrali/e smo da nam slogan bude Lezbejka sam, neka sam. Cilj nam je kroz ovaj slogan povećati vidljivost lezbejski u javnom diskursu, te otvoriti prostor za razgovor o lezbejskoj egzistenciji, čijim povodom ćemo treći dan festivala u 17h  organizovati predstavljanje zbornika Sestrinstvo i jedinstvo, koji govori o lezbejskom aktivizmu u regiji. Pored ove diskusije, posjetitelji/ce će imati priliku dan prije, u petak u 17h, prisusvovati razgovoru sa bh glumcima/ama o tome kako uprizoriti queer uloge. Zaista nam je drago da će ovogodišnji program biti obogaćen učešćem glumice Snežane Bogičević, te glumaca Albana Ukaja i Borisa Lera. Drago nam je da sve više domaći/e umjetnici/ce prepoznaju važnost borbe za prava LGBTI osoba kroz ovaj festival, ne samo dolaskom, već i akvitnim učešćem. Kada govorimo o filmskom dijelu programa, ovogodišnji festival donosi tri dugometražna filma (dva igrana i jedan dokumentarni), te 6 kratkih. Festival otvaramo u kinu Meeting point filmom Vita i Virginija, a nakon filma će biti upriličen koktel uz DJane Sabien. Drugu i treću noć festivala, pord filmova i diskusija, u večernjim satima u klubu Monument, posjetitelji/ce će imati priliku prisustvovati (u petak) koncertu hrvatskog benda U pol’ 9 kod Sabe, te nakon koncerta partiju pod nazivom Sinning with DJane Časna sestra iz Beograda, a u subotu festival zatvaramo spektakularnim drag show programom. Ove godine nam dolazi pet drag kraljica iz Beograda koje pripremaju nezaboravan show, nakon kojih će nas DJ Felix iz Podgorice zabavljati do jutarnjih sati.

Ulaz na cijeli program je besplatan i sve/i su dobrodošle/i.

 

Ovim putem zahvaljujemo Lejli na razgovoru. Molim sve zaintresovane da posjete festival i doprinesu jačanju svijesti o LGBT-i populaciji u Bosni i Hercegovini, gdje je ova tema još uvijek jedno osjetljivo područje. Ne želimo da se Merlinkina tragična sudbina ponovi, i jako je bitno da naučimo poštovati sve ljude i uvažavati njihova mišljenja, cijeniti njihove odluke! Tuđa seksualnost, identitet, izgled, spol, sve treba biti podjednako uvaženo i to je nešto čemu trebamo učiti generacije koje dolaze! Ovim festivalom i mnogim drugim podjednako važnim manifestacijama na našem području doprinosimo stvaranju pozitivnog društva, bez predrasuda i mržnje!

Više informacija na web stranici: http://soc.ba/lezbejka-sam-neka-sam-merlinka-sedmi-put-u-sarajevu/

Takođe, od ove godine Merlinka festival ima poseban sajt: https://www.merlinkausarajevu.com/

 

Facebook
Twitter
LinkedIn