BeFem Workout – u susret feminističkom proljeću

Doduše, ovog puta u pitanju je bio BeFem Workout, svojevrsna priprema za PRAVI BeFem koji će se od naredne godine održavati u proljeće. Razlozi su više praktične prirode uslovljene prostorom održavanja. Proljeće će otvoriti mogućnost da se dio aktivnosti odvija napolju. BeFem Workout nije ništa manje vrijedan niti zanimljiv od BeFema, samo malo kraći. Drugim riječima: jedan dan feminističke radosti u kulturnom centru Grad u Beogradu koji je opravdao sva moja očekivanja.

Za one koje/i još ne znaju BeFem je jedan od regionalnih feminističkih festivala (pored ArtFemine u Nišu, Pitchwisea u Sarajevu, Prvo pa žensko u Skopju, Voxfeminae u Zagrebu, FemArt u Prištini, Rdeče zore u Ljubljani) i kao takav predstavlja mjesto susreta i saradnje među feministkinjama. Festivali su idealna prilika da se vidimo, razmijenimo iskustva, ali i malo “proveselimo”. Što bi se reklo.

Malo o programu

Kako su precizirale organizatorke: “BeFem Workout je usmjeren na pitanje moći” tako je otvoranje panelom na temu “Odbrana tela – reproduktivna prava u vreme rasta neokonzervativizma” dalo uvid u sferu u kojoj se najdirektnije osporava pravo žene na izbor. Retradicionalizacija, sve izraženija feminizacija siromaštva, uspon nacionalizma i retrogradnih politika dovele su žene u poziciju da se opet moraju boriti za ostvarena, i kako se to volilo vjerovati zagarantovana prava. Na panelu su govorile: Magda Pochec iz Poljske, Ana Brakus iz Hrvatske i Ivana Dragšić iz Makedonije, dok je diskusiju moderirala Jovana Đorđević.

Nastavljeno je predavanjem: Body panic – ko profitira od tvog nezadovoljstva? Julie Skott. Julia je dugogodišnja aktivistkinja koja se bavi pitanjima vezanim za (ne)idealna tijela, što su hmmmmm sva tijela. Kao djevojčici nametalo joj se pitanje da li je normalno da se nabora koža jer se savije ruka dok se držiš za rukohvat u tramvaju, danas se već od nje očekuje da odgovori na pitanje da li osobe sa prekomjernom kilažom mogu biti fizički zdrave i da li imaju aktivan seksualni život. “Da, imaju!” – kaže Julia. O višku kilograma svako ima mišljenje. Nekada su u pitanju riječi ohrabrenja, nekada kritike, ali svako o toj pojavi ima mišljenje. Glad, rad našeg mozga stavljaju u poseban radni mod. Vapaj za hranom ga onemogućava da radi u punom kapacitetu i o tome trebamo misliti kada krećemo sa dijetama koje imaju za cilj dovesti naša nesavršena tijela bliže savršenstvu koje nikada neće biti dosegnuto. Savršenstvo je u fotošopu! I ko profitira? Uglavnom, razne industrije. Počevši od onih koje za nas broje kalorije do onih koje nam nude nesavršena rješenja.

Foto BeFem

Nakon kraće pauze, nastavljamo sa panel diskusijom na temu zašto tako ozbiljno? Učesnice su garantovale dobru zabavu razgovarajući o svakodnevnim temama, šemama i dilemama koje ih dotiču i neminovno uzurpiraju njihovu svakodnevnicu. Tako smo imale priliku da čujemo šta feministkinjama znači kuhinja, kako izlaze na kraj sa stereotipima, koje od njih voze kombi, kako su skontale da su feministkinje… Iako je moderatorica Jelena u jednom trenutku napravila usporedbu sa Lea Kiš šou, ovaj šou je, zaista, nasmijao, zabavio i pripremio publiku za performans koji je uslijedio. Ušesnice ovog panela bile su: Sara Renar (Hrvatska), Isidora Petrović (Srbija), Andreja Dugandžić (Bosna i Hercegovina), Marina Milošević (Srbija) i Ana Ćurčin (Srbija), a moderatorke: Jelena Višnjić i Marija Ratković. U pauzama Sara, Marina i Ana su se pobrinule za muzički predah.

Uslijedio je performans pozorišne trupe Giuvlipen na temu seksualnosti Romkinja pod nazivom Gadjo Dildo. Trupa na ironičan način pristupa temi hiperseksualizacije Romkinja, ali i negiranja njihove seksualnosti koja se dešava unutar romskih zajednica. Kako balansiraju između ta dva ekstrema, dočarale su ovim performansom sa primjesama kabarea. Trupu iz Rumunije čine Mihaela Dragan, Zita Moldovan, Elena Duminica i Paul Danka. Giuvlipen postoji za Romkinje i da bi govorio o Romkinjama, o feminizmu, LGBT i romskim pravima i sa ciljem da ove potpuno marginalne glasove uključi u umetničko delovanje. Svoj nastup zaključile su pjesmom “Queen of sorrow” otpjevanom na rumunskom uz obezbjeđen prevod na engleskom i nemonovno povezanom sa lokalnom inačicom “Kraljica tuge”.

Potom je nastupila Kezz (Tamara Ristić). Kezz nastupa samostalno, uz looper, klavijaturu i melodiku, stvarajući jedinstven i samostalan zvučni prostor u kom se prepliću i upliću melodije elektronskih i akustičnih instrumenata sa karakterističnim stilizovanim pevanjem inspirisanim tradicionalnom muzikom slovenskih naroda. Performans: House of Flamingo werqout extravaganza! donio je uvid u drag kulturu uz Colindu Evagelistu, Entity, Roxanne i Spazam Orgazam koje su pripremile kompleksni program tjelovježbe, glamour overdose i extravaganzu! “Dovucite dupeta i flašice s vodom!” – poručile su prije nastupa, a bini se teško moglo priči od zainteresiranih pogleda. Uslijedile su, za mnoge od nas zvijezde večeri, naše drugarice okupljene u grupu Mama mora da se sluša. Anđa (gitara), Minja (bas), Mila (bubnjevi), Iva (vokal) i Milena (vokal). Nove zvijezde su među nama! Workout je zaključen nastupom Dancing Queen, DJ DeadTrashSuperStar i DJ Marie Cherie.

Iza kulisa

Pravi duh BeFema jezdi u foto korneru. Tema Workout izdanja BeFema bila je (tijelo)vježba. Bojana Minović nas je potezima vrhunske majstorkinje lansirala direkt u vasionu sve skupa sa fotkama kojima zaborava nema! Hvala ti Bojana!

Foto BeFem

A ja… Pa, meni je bilo super! Tolike drugarice koje se okupe na jednom mjestu, toliko potencijala i kreativne energije ne viđa se svaki dan. Jedan od onih događaja koji mi napuni baterije i suptilno uputi poruku da se isplati sve ono što radim i kako radim. Ispostavilo se da pozajem toliko feministkinja da se sa svim nisam stigla ni pozdraviti. I pored toga, još jednom se ispostavilo da je i Beograd dovoljno mali da u njemu sretneš drage žene koje nisu došle na BeFem Workout ili barem nisu bile tamo u trenutku susreta.

Predrage Novosađanke Jelenu i Branku sam srela dok su izlazile sa drugaricine izložbe. Na putu do hotela zastala sam da pitam jednu gospođu za usmjerenje. Gospođa je opsovala moju kategorizaciju nje kao gospođe, a naknadno se ispostavilo da je to Mikica! Nije ni ona skontala mene kada sam prošla kraj nje, sve sa hulahupom preko ramena. Nešto je htjelo da se sretnemo i družimo te noći, te da ujutro odemo popiti kafu i razmjeniti koju pametnu. Melanija je donijela Tut Gut originalni zrenjaninski proizvod. Marija i ja smo (opet, još jednom) osnovale bend koji se ovaj put zove: MPĐ i LŠ bend izvorne muzike. Za sada imamo u planu svirati jednu pjesmu i to onu: Padaj silo i nepravdo.

Vidimo se i naredne godine!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn