U Prijedoru obilježen Međunarodni dan nestalih

U organizaciji Udruženja Prijedorčanki Izvor i Centra za mlade Kvart u Prijedoru je danas obilježen Međunarodni dan nestalih osoba.

Međunarodni dan nestalih osoba obilježava se radi prisjećanja na sve nestale u oružanim sukobima, kao posljedice kršenja ljudskih prava ili zločina protiv čovječnosti. Važno je da se sve nestale osobe na nivou Bosne i Hercegovine pronađu i identifikuju da bi se iole olakšao bol porodica nestalih i na neki način omogućilo dostojanstveno sjećanje na sve žrtve rata.

“Ovim događajem želimo da ukažemo da i više od dvije decenije nakon rata postoje žrtve koje još uvijek nisu pronađene i čije porodice prolaze kroz strašnu agoniju i nadanje da će za života pronaći svoje najbliže. Takođe, ovim putem apelujemo na institucije da preuzmu odgovornost i djeluju, te što prije pronađu i identifikuju sve nestale i na taj način pomognu porodicama svih nestalih osoba”, poručili su organizatori.

Oduzeta osnovna ljudska prava, kao pravo na život i slobodu, a pogotovo identitet, treba da nas podstiču na borbu za istinu. Zbog toga je jako bitno da se ta istina otkrije i da se otkrije sudbina i mjesto ukopa svih nestalih kao jedan human zadatak svih nas. Svi skupa snosimo odgovornost i teret i treba da se informišemo o načinima kako možemo individualno i zajedno riješiti ovaj dugogodišnji problem.

Jedan od načina je konstantno prisjećanje i podsjećanje putem ovakvih okupljanja i pokušaj da ne padne u zaborav nešto što očito mnogi guraju pod tepih. Ovo je problem svih građana i građanki Prijedora, a takođe i Bosne i Hercegovine.

Kao i svake godine, organizatori i organizatorice, te građani i građanke, okupljeni/e na mirnom skupu, pozvali/e su na solidarnost sa porodicama nestalih te ponovili/e da svi/e građani/ke koji/e imaju informacije o lokalitetima individualnih ili masovnih grobnica, te ostale relevantne informacije, iste mogu prijaviti ICMP-u uz mogućnost potpune anonimnosti.

Na skupu su pročitana imena i prezimena svih nestalih u Prijedoru tokom rata devedesetih.  Svi okupljeni su nosili crne majice i balone sa natpisom “Gdje je?”, pitanjem na koje već dugo nema odgovora.

Samim pronalaženjem nestalih osoba možemo bar malo umanjiti agoniju njihovih porodica i omogućiti lakši suživot i svjetliju budućnost bez tereta nerazjašnjenih pitanja iz prošlosti.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn