‘Ta će on

Vjerujem da ste svi bar jednom u životu čuli dobro poznatu frazu: „Ta će on“. Vjerujem i da većina vas i zna značenje.

Vjerujem i da ste ovo čuli od neispunjenih ljudi koji nisu ništa postigli u životu, ali, ipak, imaju ono narodski „u sve se miješa“ pa i u omalovažavanje svih i svega.

„Ta će on“ oslikava današnjicu društva. Oslikava koliko je zapravo današnje društvo otišlo u krajnost gdje mu je teško prihvatiti nečiji uspjeh.

Teško mu je prihvatiti da je neko bolji od njega pa je lakše omalovažavati nečiji uspjeh, nego ga pohvaliti i podstaknuti da nastavi tako da radi.

Zato danas i imamo propale biznise, propale karijere, propale sportaše jer im je bar neko jednom u životu rekao ovo iz naslova.

Ne kažem da su oni glavni krivci, ali itekako su imali uticaja jer nekad i ne razmišljamo koliko zapravo riječ može ubiti čovjeka. Koliko mu može pokvariti dan, noć, godinu. Koliko ga može demotivisati da ne nastavi dalje to što je radio.

Zašto radimo nešto da bi diskreditovali nekoga? Na to pitanje je jako teško odgovoriti. Ima nas, naravno, svakakvih. Neki uživaju da pokvare dan nekome. Neki su samo ljubomorni na uspjeh drugoga. Neki, ipak, iz čiste zabave rade to.

Iako šaljiv video Damira Nikšića, konceptualnog umjetnika iz Sarajeva, on zapravo oslikava društvenu svakodnevicu svuda oko nas.

Kroz šaljiv video od pet minuta, oslikano je čitavo društvo koje ne prihvata tuđi uspjeh. Ne prihvata raziličitosti. Ne prihvata da je neko uspješniji od nekog.

Zapravo, „ta će on“ ne omalovažava samo nečiji uspjeh.

„Ta će on“ omalovaža osobu u svakom pogledu.

-Znaš li ti onog Marka, završio sa 10 u inostranstvu?

-Joj, znam ga, nemoj mi njega!

-Zašto? Uspješan momak.

– ‘Ta će on, bolan, njegovi imaju firmu, platili mu to.

Vjerujem da ste kroz ovaj kratki dijalog prepoznali svaku drugu osobu u današnjem društvu. Vjerujem da ste čuli bar jednom da je neko nekom rekao nešto slično.

Cijenimo druge i drugačije. Cijenimo uspjeh drugoga jer sutra možda baš vi budete u sličnoj situaciji pa dobijete komentar koji ste upućivali drugome.

Facebook
Twitter
LinkedIn