Srđan Aleksić dobija ulicu u Velikoj Kladuši?

Centar za demokratizaciju društva “Naša zajednica” uputio je prijedlog da jedna od ulica u Velikoj Kladuši nosi naziv po Srđanu Aleksiću, mladiću iz Trebinja, poznatom po tome što je izgubio život braneći sugrađanina Bošnjaka od batina pripadnika Vojske Republike Srpske.

Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini. Ulica Velikih drveta u Sarajevu je petnaest godina nakon Srđanove smrti nazvana po njegovom imenu. U obrazloženju je navedeno: “Bez ljudi kao što je Srđan Aleksić i njihovih herojskih djela, čovjek bi izgubio nadu u ljudskost, a bez nje naš život ne bi imao smisla”.

Iz „Naše zajednice“ su predložili da ulicu u Velikoj Kladuši dobiju još i: Mirza Delibašić, najbolji sportista BiH u 20. stoljeću, Davorin Popović, pjevač grupe Indexi, jednog od najvažnijih sastava u historiji rock muzike u našoj zemlji, te John Lennon, osnivač grupe Beatlesi i jedna od najutjecajnijih ličnosti prošlog vijeka.

„Mi smo predložili nazive za promjene naziva četiri ulice u Velikoj Kladuši, i to za Bihaćku ulicu, Ulicu Velika Kladuša I, Ulicu Velika Kladuša II i Ulicu Velika Kladuša XII. Smatramo da je jako važno da nazivima ulica pošaljemo poruku da Kladuša dijeli univerzalne vrijednosti sa ostatkom države i svijeta. Takođe, smatramo da je prikladno da sadašnja Bihaćka ulica, u kojoj se nalazi OŠ „25. Novembar“ i nekoliko sportskih terena, a u blizini je i Gradska sportska dvorana, ponese ime istaknutog bh. košarkaša Mirze Delibašića. U toj ulici su mnogi napravili prve sportske korake, a Mirza je najbolji sportista BiH svih vremena“, kaže Mirnes Ćerimović, predsjednik „Naše zajednice“.

Javni poziv za dostavljanje prijedloga vezanih za Nacrt Odluke o određivanju naziva naselja, trgova i ulica u Velikoj Kladuši raspisala je Općina Velika Kladuša 28. decembra 2018. godine, te će se uskoro održati javna rasprava nakon koje će se prijedlozi naći i na sjednici Općinskog vijeća.

Inače, Centar za demokratizaciju društva „Naša zajednica“ osnovan je u Velikoj Kladuši u augustu 2018. godine. Ciljevi Udruženja su jačanje civilnih i medijskih sloboda, promocija i zaštita ljudskih prava, te zagovaranje većeg stepena participacije građana u procesu donošenja odluka u lokalnoj zajednici. Upravni odbor čine mahom mlade osobe, osim Ćerimovića, tu su Edina Čović, Mirza Koljić, Elvedin Džihanović, Jasmin Sakić i Haris Kudić.

Facebook
Twitter
LinkedIn