Prijedor – Obilježen Međunarodni dan nestalih (FOTO)

U organizaciji Udruženja Prijedorčanki “Izvor”, na glavnom gradskom trgu u Prijedoru obilježen je 30. avgust, Međunarodni dan nestalih.

Tom prilikom obratio se Zijad Babić, čije pismo prenosimo u cjelosti.

“Obraćam vam se povodom 30. augusta – Međunarodnog dana nestalih osoba.

Na današnjem okupljanju govorimo u ime svih onih koji se prema međunarodnoj terminologiji nazivaju nestalim osobama. Oni danas nisu ovdje i ne mogu govoriti u svoje ime jer im je to pravo oduzeto ‘92. godine.

Njima su oduzeta sva ljudska prava, a iznad svih pravo na život, slobodu i pravo na identitet, a samo zato što su imali drugačija imena ili razmišljanja.

Danas mi govorimo u njihovo ime i u ime preživjelih članova njihovih porodica kojima je oduzeto pravo na istinu.

Ovdje smo u ime svih roditelja, djece, supružnika, braće i sestara ubijenih i nestalih osoba, koji žive nadajući se da će im se što prije saopštiti informacija o njihovim najmilijim članovima porodica, koja je bolna, ali je za njih neophodna.

Naša agonija i patnja su započete davno, ali još uvijek ne vidimo kraja . I danas oni koji znaju istinu, a šute, čine zločin nad nama i nad kostima naših ubijenih, i danas nas psihički i fizički maltretiraju.

Naredbodavci i izvršioci zločina su na slobodi i uzeli su sebi za pravo da posmrtne ostatke naših najmilijih i po nekoliko puta skrnave, premiještaju i zameću tragove a nama serviraju neizvijesnost koja je teža od najcrnje istine.

Svi oni koji imaju političku, izvršnu ili bilo koju drugu moć da se razriješi istina o nestalim osobama, a ne čine to, saučesnici su u zločinu jer nam uskraćuju pravo da dostojno sahranimo naše najmilije.

Mi nemamo pravo da šutimo zbog onih koji su ubijeni i ne mogu govoriti u svoje ime. Borba koju mi još uvijek vodimo je borba za istinu i pravdu.

Još uvijek imamo mrtvačnice sa neidentifikovanim posmrtnim ostacima; državni arhivi su puni informacija o počinjenim zločinima i mjestima masovnih i pojedinačnih grobnica, a sve manje je ekshumacija i identifikacija.

Želimo rezultate postignute po ovom pitanju na koje dugo čekamo da se razriješi; dosta je praznih obećanja.

 

I na kraju, apelujemo na sve naše sugrađanke i sugrađane ako imaju saznanja kojima mogu doprinijeti u rješavanju sudbina nestalih : SKUPITE HRABROSTI I JAVITE INFORMACIJE O NESTALIMA. NAMA ĆETE POMOĆI, A SA SEBE SKINUTI TERET.”

 

Prisutni građani i građnke su sa glavnog gradskog trga u vazduh pustili 102 crna balona s pitanjem „Gdje je?“ i imenima 620 ubijenih za kojima se još uvijek traga.

U organizaciji današnjeg događaja učestvovali su i Centar za mlade “Kvart”, Udruženje “Sedra” kao i Udruženje logoraša “Prijedor 92”.

Facebook
Twitter
LinkedIn