Premijera filma “Ptice kao mi”

U utorak, 28. februara 2017. godine, u Sarajevu će biti premijerno prikazana sihronizirana bosanskohercegovačka verzija animiranog filma “Birds Like Us” (“Ptice kao mi”) režisera Faruka Šabanovića. Ovo je prvi bosanski 3D animirani film inspirisan knjigom “Govor ptica” iranskog autora Farida al-Din Muhamaad Attara.

Šabanović je radio na scenariju sa scenaristicom Oliviom Hetreed i producenticom Cat Villiers koja je bila producentica i na filmu Danisa Tanovića „Ničija zemlja“.

“Unatoč rada sa svim našim ljudskim i tehnološkim kapacitetima, suočeni smo sa značajnim izazovima, sa kojima smo se dosad nosili sa hrabrošću. Moje kolege su radile svaki dan, gradeći projekt iz nemogućeg. U posljednje dvije godine bili smo u nastojanju da dosegnemo kvalitet globalne produkcije imajući u vidu nivo razvijenosti tehnologije i mogućnosti koje ona pruža u ovoj zahtjevnoj industriji. Granice se stalno pomiču, a mi pokušavamo zadržati isti nivo sa malim timom ograničenih resursa”, rekao je bosanski producent filma Adnan Ćuhara.

U decembru 2016. godine završena je i verzija na engleskom jeziku na kojoj su radili poznata filmska imena, uključujući Jeremy Ironsa, Jim Broadbent i Aliciau Vikander.

Snimanja su završena u tri navrata u londonskim studijima Warner Bros i Gold Crest.

Muziku za film potpisuju Timothy Bruzon i dobitnik šest Grammyja Peter Gabriel. Sound design i sound mix je također rađen u Londonu, a vodio ga Eilam Hoffman.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn