Poziv za jednodnevni seminar “Nulti čas kulture sjećanja”

Udruženje građana Oštra Nula vas poziva na jednodnevni seminar „Nulti čas kulture sjećanja“ koji će se održati  10. novembra u Socijalnom – edukativnom centru (Dr Mladen Stojanović 6) sa početkom u 9 časova.

 U Bosni i Hercegovini, 23 godine od završetka rata, institucije nisu preuzele na sebe odgovornost da uspostave stabilniju atmosferu kada su u pitanju ratni zločni počinjeni od 1991 – 1995. godine. Autoviktimizacija s jedne strane i konstantno ignorisanje organizovanog zločinačkog djelovanja u ratu s druge strane doveli su do toga da živimo u podijeljenom društvu.

Etnonacionalne političke elite su kroz obrazovni sistem, medije i  huškačku retoriku stvorili plodno tlo za širenje nacionalizma, kao najboljeg sredstva za podjele i dehumanizaciju društva.

Seminar „Nulti čas kulture sjećanja“  ima za cilj da kroz radionice, analizu udžbenika istorije/historije/povijesti, diskusije i predstavljanje inicijative za spomenik ubijenoj djeci Prijedora,  kod mladih ljudi osvijesti na koji način etnonacionalne političke elite upravo kroz obrazovanje i svakodnevnu retoriku manipulišu našom recentnom prošlošću.

Suočavanje sa prošlošću je dugotrajan i nimalo lagan proces koji je neophodan ako želimo da gradimo bolje i humanije društvo u kome će se poštovati osnovne ljudske vrijednosti.

Predavači na ovom seminaru će biti:  Tamara Šmidling – socijalna antropološkinja, Marijana Stojčić – sociološkinja  i Goran Zorić – dugogodišnji aktivista.

Na seminar „Nulti čas kulture sjećanja“ mogu da se prijave mladi iz cijele BiH uzrasta od 18 do 25 godina.

Za učesnike i učesnice koji/e nisu iz Banjaluke biće obezbijeđena refundacija putnih troškova i smještaj.

Rok za prijavu  je nedjelja, 04. novembar. Prijavni obrazac možete naći OVDJE. Za sve dodatne informacije možete pisati na e-mail: [email protected].

Učesnice/i koje/i budu primljene/i na seminar „Nulti čas kulture sjećanja“ sve tehničke i praktične informacije će dobiti mailom 06. novembra.

Ovaj seminar organizujemo u saradnji sa fondacijom Friedrich Ebert.

Dnevni red:

09.00 – 09.15 – Pozdravljanje učesnika_ca

09.15 – 11.15 – Šta nas škola (ne) uči u procesu suočavanja sa prošlošću (Tamara Šmidling)

11.15 – 11.30 – Pauza

11.30 – 13.30 – Analiza udžbenika istorija/historije/povijesti i rad u grupama  ( Marijana Stojčić)

13.30 -14.30 – Ručak

14.30 – 16.00 –  Predstavljanje inicijative za spomenik ubijenoj djeci u Prijedoru (Goran Zorić)

Facebook
Twitter
LinkedIn