Otvorena TV

logo-veci

Početkom novembra protekle godine je započela realizacija projekta “Otvorena televizija” koji je pokrenuo Medijski istraživaćki centar iz Niša u saradnji sa Centrom za mlade “KVART” iz Prijedora i drugim organizacijama civilnog društva iz regije. Ova inicijativa je finansirana od strane Evropske unije kroz program malih grantova “Zaštita slobode medija i slobode izražavanjana Zapadnom Balkanu”.

Osnovna namjera projekta jeste jačanje lokalnih medija koji bi vodili stvaranju lokalnih televizijskih stanica. Najveći dio projektnih aktivnosti se odnosi na produkciju medijskog sadržaja i edukaciju kadra za rad u potencijalnim lokalnim televizijskim stanicama. U slučaju naše organizacije produkovani medijski sadržaj se objavljuje na našoj web platformi www.zamisli.ba. Tekstovi se odnose na teme od lokalnog značaja sa kritičkim pristupom, što i jeste jedan od osnovnih ciljeva ove platforme.

Tokom tromjesečnog rada na projektu je objavljeno 5 video priloga, 22 teksta i 53 fotografije. Produkciju svog medisjkog sadržaja je realizovao produkcijski tim koji se sastoji od kvalifikovanih osoba iz Prijedora spremnih da kritički, otvoreno i profesionalno pišu i izvještavaju o temema bitnim za lokalnu zajednicu. Neke od tema koje su obrađivane se odnose i na praćenje i obilježavanje bitnih datuma u kalendaru ljudskih prava kao što su Međunarodni dan djeteta, Međunarodni dan tolerancije,  Međunarodna kampanja “16 dana aktivizma” kao i Međunarodni dan ljudskih prava.

Jedna od ključnih aktivnosti na samom početku projekta jeste bila izbor članova i članica produkcijskog tima. Problem u ovom kontekstu je bio sužen izbor kadra i osoba sa dovoljno profesionalnih kapaciteta da iznjedre zadatke i obaveze postavljene ovim projektom, obzirom da se radi o relativno maloj lokalnoj zajednici u kojoj su kritički glasovi jako rijetki, a profesionalni standardi u većini profesija na veoma niskim granama. Nakon što je ova aktivnost uspješno reaalizovana i uspostaljen profesionalan produkcijski tim, sve druge aktivnosti su realizovane bez većih poteškoća.

U toku su pripreme za Školu za OTV produkciju koja treba da započne u mjesecu februaru.

Ovaj projekat ima dodatnu vrijednost za našu organizaciju u smislu povezivanja i zajedničkog rada sa organizacijama civilnog društva koje imaju iskustva u radu na medijskim projektima ili su organizacije specijalizovane za rad sa medijima. Centar za mlade “KVART” je tek prije dvije godine pokrenuo platformu www.zamisli.ba i svaki oblik izgradnje kapaciteta organizacije da što bolje realizuje ovaj dugoročni projekat je više nego dobro došao. U tom smislu je značajan prenos iskustva kroz zajednički rad i zajedničko prevazilaženje problema nastalih tokom realizacije projekta.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn