Noć u Trnopolju – sjećanja na žrtve prijedorskog logora

Centar za mlade KVART Prijedor u saradnji sa Fondacijom za izgradnju kulture sjećanja iz Prijedora i Friedrich Ebert fondacijom i ove godine organizuju događaj pod nazivom Noć u Trnopolju koji će se održati 5. avgusta 2018. na području nekadašnjeg logora Trnopolje.

Noć u Trnopolju predstavlja alternativnu komemoraciju u znak sjećanja na 5. avgust 1992. godine, kada je svjetska javnost saznala za postojanje prijedorskih logora.

Plakat sa programom za Noć u Trnopolju

Branko Ćulibrk iz Centra za mlade KVART je rekao da je Noć u Trnopolju događaj koji je prvi put organizovan 2012. godine na inicijativu Ervina Blaževića, predsjednika Udruženja Optimisti 2004 iz Kozarca i bivšeg zatočenika logora Trnopolje.

“Koncept događaja Noć u Trnopolju podrazumijeva pokušaj da se definišu međusobne sličnosti događaja iz proteklog rata u Prijedoru i BiH i aktuelne migrantske krize, ali i potrebu da se inicira dijalog o inicijativi roditelja ubijene djece o izgradnji memorijala za 102 djece ubijene u Prijedoru u prethodnom ratu”, rekao je Ćulibrk.

Specifičnost ovog dođaja je u samom konceptu, jer se dešava na autentičnom mjestu bivšeg logora.

„Želja nam je da se sjetimo i komemoriramo žrtve zloglasnih prijedorskih logora, te pokušamo otvoriti dijalog o događajima iz prethodnog rata u Prijedoru. Namjera nam je da u sigurnom prostoru otvorimo teške teme i pitanja koja opterećuju naše društvo i lokalnu zajednicu“, dodao je Ćulibrk.

Tokom ovog događaja, Nemanja Stjepanović ispred Fonda za humanitarno pravo iz Beograda će prezentovati publikaciju Uloga Jugoslovenske narodne armije (JNA) u ratovima u Hrvatskoj i BiH (https://pescanik.net/uloga-jna-u-ratovima-u-hrvatskoj-i-bih/).

Publikacija predstavlja deseti dosije Fonda za humanitarno pravo koji se bavi ulogom JNA u ratovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini  i njenoj transformaciji iz jugoslovenske u srpsku vojsku u periodu od kraja ‘80-ih godina prošlog vijeka do maja 1992. godine.

Ovogodišnji program Noći u Trnopolju počinje u 19.45 časova i obuhvatiće panele, debate, performans i obraćanje aktivista i aktivistkinja Udruženja Sedra, zajedničku večeru, promocije, radionice, projekcije filma, te prateće diskusije. Nakon dogođaja, aktivisti i aktivistice će noć provesti pod otvorenim nebom u znak solidarnosti sa žrtvama.

Sa jednog od prethodnih skupova Noć u Trnopolju

Prije više od 25 godina, ovaj logor je oformljen odlukom Kriznog štaba Prijedor sa namjerom da se tu smjesti civilno stanovništvo sa područja Kozarca. Kasnije su dovođeni civili i iz drugih prijedorskih naselja. Pretresno vijeće Haškog tribunala (iz presude Milomiru Stakiću) zaključuje da je kroz logor Trnopolje prošlo i registrovano oko 23.000 zatočenika/ca (najviše žena, djece i staraca).

Facebook
Twitter
LinkedIn