Neposredno učešće građana u poslovima lokalne samouprave

U petoj epizodi emisije „Politika si ti“ odlučili smo da vas upoznamo sa mogućnostima neposrednog učešća građana_ki u lokalnoj samoupravi. U ovom videu saznaćete koji su to pravni okviri u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine koji regulišu neposredno učešće građana na lokalnom nivou, ali i koji međunarodni dokumenti definišu obaveze iz ove oblasti.

Vrlo je važno da istaknemo da djelovanjem na lokalnom nivou imamo priliku da pokrenemo promjene u našem naselju, ulici, mjesnoj zajednici, gradu ili opštini.

Odnosno, da utičemo i kreiramo sadržaj u našem najužem okruženju. Ako nismo zadovoljni na koji način legitimno izabrani predstavnici zastupaju naše interese, postoje oblici organizovanja definisani zakonima koji nam omogućavaju da utičemo na donosioce odluka.

Takođe, želimo da naglasimo da svaki grad ili opština predstavljaju jedinice lokalne samouprave na čije funkcionisanje svaki njen stanovnik ima pravo da iznese kritike, pohvale ili da  neposrednim učešćem utiče na bolji život lokalne zajednice.

Kroz godine našeg aktivističkog djelovanja uvidjeli smo koliko se ne koriste ili se površno koriste zakonske mogućnosti za odlučivanje i upravljanje na lokalnom nivou iako su one itekako bitne.

Stoga ovim videom želimo da damo informacije koje su neophodne da bi se građani upoznali sa neposrednim učešćem u svojoj lokalnoj zajednici i time ih motivisali da počnu da grade bolji i kvalitetniji život u svojoj ulici, naselju, opštini ili gradu.

Emisiju o javnim kuhinjama realizovali smo u saradnji sa portalom Zamisli.ba i Centrom za mlade Kvart u sklopu serijala „Politika si ti“ . Emisiju su podržali The National Endowment for Democracy i Civil Rights Defenders.

Facebook
Twitter
LinkedIn