Nagradni konkurs “Šta je mir?”

Centar za mlade KVART Prijedor i portal zamisli.ba objavljuju nagradni konkurs “Šta je mir?”.

Međunarodni dan mira utemeljen je na općoj skupštini Ujedinjenih naroda 1981. godine u svrhu obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama. Međutim, svjedočimo svakodnevnim, razornim, višedecenisjkim sukobima širom svijeta. Bosna i Hercegovina je društvo u tranziciji koje je također prošlo dug konfliktni period, čije su posljedice vidljive i skoro tri decenije nakon rata.

Politički lideri gotovo svakodnevno koriste ratnohuškaćke retorike, s cilje dublje podjele društva, dok s druge strane, većina građana i građanki BiH žive na granici ili ispod granice siromaštva. Sistemi zdravstvene i socijalne zaštite ne pružaju blagovremene i kvalitetne usluge, građanima i građankama često su uskraćena osnovna zakonom zagarantovana prava.

Obrazovni sistem je nefunkcionalan, a trend odliva mozgova se čini nezaustavljivim. Mnoge manjinske zajednice u našem društvu uskraćena su za osnovna ljudska prava iako se država BiH međunarodnim sporazumima i konvencijama obavezala da će ista osigurati. S druge strane, političke elite izgradile su sistem bogaćenja na temeljima korupcije i nepotizma.

Koje je vaše mišljenje o ovoj temi? Šta je za vas mir? Da li građani i građanke BiH žive u stvarnom miru i stabilnosti? Šta je sve bosanskohercegovačkom društvu potrebno da bi osiguralo i zadržalo stabilnost i mir?

Svi radovi moraju biti na lokalnom jeziku (BHSC), ne duži od 1200 riječi te poslani isključivo u Word formatu. Uz tekst nam pošaljite prigodnu ličnu fotografiju u jpg formatu veličine do 2 MB. Radovi koji su prethodno objavljivani, ili/i ne ispunjavaju gore navedene uslove konkursa neće biti uzeti u razmatranje.

Ne objavljujemo radove i sadržaj koji promovišu govor mržnje, eksploativne, seksističke, fašističke ili rasističke ideje.

Vaše tekstove nam šaljite na adresu [email protected]. Dva najbolja rada ćemo nagraditi iznosom od 70 KM i objaviti na našem portalu.

Konkurs će biti otvoren do 30. septembra 2023. godine do 12 časova.

Facebook
Twitter
LinkedIn