Nadležne institucije prekršile slobodu okupljanja LGBTI zajednice ne zaštitivši Festival Merlinka

Ustavni sud BiH na sjednici održanoj 19.12.2018. usvojio je apelaciju Sarajevskog otvorenog centra i drugih, te donio odluku o dopustivosti i meritumu i potvrdio da su javne vlasti Kantona Sarajevo prekršile pravo na slobodu okupljanja LGBTI osoba ne obezbijedivši sigurnost učesnika_ca na Festivalu Merlinka 2014. godine. Ustavni sud potvrdio je i da su javne vlasti propuštanjem da osiguraju sigurnost učesnika_ca, ali i da provedu temeljnu istragu i sankcionišu počinitelje nasilja prekršile i zabranu podvrgavanja mučenju ili nečovječnom ili ponižavajućem postupanju tačnije da su omogućile da se desi homofobno i transfobno nasilje na samom Festivalu. Prema odluci Ustavnog suda BiH vlade Federacije BiH i Kantona Sarajevo apelantima_cama moraju isplatiti ukupni iznos od 8000KM kao naknadu za  svoj propust i pretrpljeno nasilje,  strah i stres, u roku od 3 mjeseca.

Podsjećamo 01.02.2014. na Festival Merlinka koji se održavao u Kinu Kriterion u Sarajevo, upalo je 14 maskiranih napadača koji su prekinuli dikusiju koja se odvijala te napali učesnike_ce Festivala. Dvije osobe su zadobile tjelesne ozljede, te su prevezeni u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Iako je Sarajevski otvoreni centar podnio krivične prijave Tužilaštvu Kantona Sarajevo protiv napadača, kao i odgovornih policijskih službenika, do decembra 2018. pokrenut je postupak protiv samo jednog osumnjičenog. Unutar Ministarstva unutrašnjih poslova proveden je postupak za ispitivanje odgovornosti policijskih službenika za nepojavljivanje na Festivalu u dogovoreno vrijeme, kojim su odgovorne osobe prvo sankcionisane, a onda po žalbi oslobođene odgovornosti. Iz ovih razloga Sarajevski otvoreni centar i 10 drugih apelanata_ica podnio je u novembru 2016. godine apelaciju Ustavnom sudu BiH tražeći da se utvrdi odgovornost nadležnih institucija za kršenje slobode okupljanja LGBTI osoba, te neosiguravanje učesnika_ca i neprocesuiranje počinitelja nasilja.

Emina Bošnjak, izvršna direktorica Sarajevskog otvorenog centra, potvrdila je da je ova odluka Ustavnog suda velika pobjeda za LGBTI zajednicu i posebno značajna u svjetlu opstrukcija slobode okupljanja LGBTI osoba u Kantonu Sarajevo u protekle dvije godine. Bošnjak je naglasila da je sloboda okupljanja jedno od osnovnih ljudskih prava koje je posebno značajno za afirmisanje interesa marginaliziranih društvenih grupa kao što su LGBTI osobe, te najavila značajne korake koje će po ovom pitanju i u svjetlu ove odluke poduzeti Sarajevski otvoreni centar.

Vladana Vasić, rukovoditeljica zagovaranja u Sarajevskom otvorenom centru, naglasila je da je ova odluka bitna i u kontektstu borbe protiv nasilja nad LGBTI osobama, te prepoznavanja inertnosti i oklijevanja nadležnih institucija da isto sankcionišu. Vasić je dodala da je Festival Merlinka postao simbol otpora nasilju i represiji LGBTI osoba, te pozvala sviju da posjete ovogodišnju Merlinku koja će se održati od 7. do 9. februara, a čiji program je dostupan na web stranici i društvenim medijima Sarajevskog otvorenog centra.

Tekst  odluke ustavnog suda možete naći na sljedećem linku, a za više informacija molimo vas da kontaktirate Eminu Bošnjak na [email protected], Vladanu Vasić na [email protected] ili na broj telefona +387 (0)33 551 001. Sarajevski otvoreni centar je nezavisna, feministička organizacija civilnog društva koja zagovara potpuno poštivanje ljudskih prava i društvenu inkluziju lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans* i interspolnih (LGBTI) osoba i žena.

Facebook
Twitter
LinkedIn