Nagradni konkurs “Gdje su ljudska prava i slobode LGTIQ osoba u BiH?”

Centar za mlade KVART Prijedor i portal zamisli.ba objavljuju nagradni konkurs “Gdje su ljudska prava i slobode LGTIQ osoba u BiH?”.

“Sloboda u najširem smislu predstavlja sposobnost samostalnog djelovanja i neovisnog odlučivanja, omogućavajući pojedincu ili grupi da žive autentično i sigurno, bez obzira na vanjske ili unutrašnje pritiske. Često je upravo težnja ka slobodi poticaj za revolucije i borbe za društvenu pravdu. Zato slobodan život znači i slobodu od nasilja, jer slobodan život počinje kad nam je obezbijeđena zaštita i sigurnost, kada smo slobodni od nasilja, kad možemo samostalno da odlučujemo o svom tijelu i rodnom izražavanju, kada možemo da gradimo partnerske odnose bez straha, kad možemo da budemo aut i da osjećamo ponos, a ne strah da će nas neko napasti, maltretirati ili uslovljavati.” – Iz najave pete BiH Povorke Ponosa.

LGBTIQ osobe izložene su višestrukoj diskriminaciji na svakodnevnom nivou, u primarnim porodicama, društvu, u javnom prostoru, u institucijama itd. Njihova osnovna ljudska prava se krše i ograničavaju kontinuirano. Zbog toga je važno da adresiramo sve probleme s kojima se LGBTIQ zajednica suočava u BiH.

Koje je vaše mišljenje o ovoj temi? Kakvo je stanje ljuduskih prava i sloboda LGBTIQ osoba u BiH? Kako je živjeti, raditi i graditi život u društvu koje diskriminira osobe iz LGBTIQ zajednice u našoj zemlji?

Svi radovi moraju biti na lokalnom jeziku (BHSC), ne duži od 1200 riječi te poslani isključivo u Word formatu. Uz tekst nam pošaljite prigodnu ličnu fotografiju u jpg formatu veličine do 2 MBRadovi koji su prethodno objavljivani, ili/i ne ispunjavaju gore navedene uslove konkursa neće biti uzeti u razmatranje.

Ne objavljujemo radove i sadržaj koji promovišu govor mržnje, eksploativne, seksističke, fašističke ili rasističke ideje.

Vaše tekstove šaljite na adresu [email protected]. Dva najbolja rada biće nagrađena iznosom od 70 KM i objavljena na našem portalu. Konkurs će biti otvoren do 24. juna 2024. godine do 12 časova.

Pozivamo vas da podijelite svoje priče, iskustva i perspektive na temu slobode i nasilja, te da zajedno radimo na stvaranju sigurnijeg i pravednijeg društva za sve.

Facebook
Twitter
LinkedIn