KOsmoSI?

Postoji jedna drevna legenda po kojoj se nekad smatralo da je svako ko hoda Zemljom – bog za sebe. Međutim, onda je ljudska rasa zloupotrebljavala svoje moći i vrhovni bog je odučio da ih sakrije. Poslije toga su ljudi na sve načine pokušavali da saznaju gdje se božanska moć krije – možda duboko pod zemljom ili… na dnu najdubljeg okeana… na vrhu najviše planine… Međutim, božanska moć je bila sakrivena tamo gdje je niko nije ni pokušao tražiti – u srcu svega što se rodi i živi, u srcu svakog čovjeka i živog bića na planeti.

Sreća nije nešto za čim trčimo ili gledamo kod drugih. Nije nešto na šta čekamo, da se poklope ove ili one kockice. Ona je stanje uma. Ne moramo biti ni bogatiji, ni mršaviji, ne moramo otputovati na Mladive, završiti ovo ili ono u životu. Možemo biti srećni ovdje i sada, sa svim onim što trenutno imamo i što nas okružuje. Sreću možemo živjeti svaki dan – i ona nema nikakve veze sa drugim ljudima ili okolnostima – već samo sa nama samima. Ona je stvar izbora.

Ne mora biti bolje – možete vi biti bolji. Prema sebi, prema drugima, prema cijelom svijetu. Budite znatiželjni, neka vas pokreće vaša prirodna želja za učenjem, neka vas pokreće radoznalost. Dopustite sebi da istražujete svijet oko sebe baš kao što to djeca čine. Ne zaboravite da ne postoji ni jedna prepreka na vašem putu, osim prepreke i ograničenja koje vi sami sebi postavite.

Zašto, za promjenu, na život ne bismo gledali kao da je, kako je to i pjesnik Rumi rekao – „namješten u našu korist?“ Možda ne možemo uticati na sve što nam se dešava, ali možemo uticati na naše reakcije. Nisu pobjednici oni koji stoje na tronu i dostignu nešto što vi niste. Pobjednici su oni koji nikada ne odustaju.

Vježbajte samodisciplinu u bilo kojoj životnoj oblasti. Samodisciplina je ljubav prema vama samima, ljubav prema vašem duhu i tijelu. Naučite da ljubazno kažete „ne“.

Živite život punim plućima jer on je najvrijedniji dar koji ste ikada dobili. Dar da budete, stvarate, živite ljubav i radujete se. Život je pokret – dinamika tijela, duše i misli. Ili vi pokrećete svoj dan ili će dan pokrenuti vas u pravcu u kome on želi da ide. Dopustite sebi da rastete sa svakim danom bez obzira koliko godina imali i čime se bavili.

Započnite svaki dan zagrljajem, lijepom porukom, dobrom muzikom i sa zahvalnošću za sve ono što vas trenutno okružuje.

(Tekst koji je osvojio 1. mjesto i nagradu u iznosu od 100 km na našem konkursu s temom “KOsmoSI?”)

Facebook
Twitter
LinkedIn