Kineski san

Sanda Ilinčić Umičević (26) je Prijedorčanka koja je silom životnih prilika odselila u Kinu da radi. Porazgovarala sam s njom o njenom iskustvu i šta to Kina nudi Bosancima kada se u hordama sele tamo. Da li je američki san zamijenio kineski san?

ZAMISLI.BA: Godinu dana živite i radite u Kini. Koji posao obavljate i kakvi su Vaši utisci do sada?

SANDA: Radim kao asistentica u jednom internacionalnom vrtiću s djecom od 3 do 6 godina. Predajem im engleski jezik. Posao je zahtjevan ako govorimo o posvećivanju djeci i njihovom odgoju. Jos veća je poteškoća zbog barijere što se tiče jezika, ali se uz ljubav sve može. Mnogo je faktora koji utiču na naše zadovoljstvo, ali do sada nije bilo problema. Dnevno radim 7 sati uz slobodne vikende.

ZAMISLI.BA: Da li ste imali posao u Prijedoru kad ste odlučili prihvatiti posao u Kini?

SANDA: Imala sam posao, ali je želja za uzbuđenjem i promjenom svega do sada znanog bila mnogo veća. Inače sam borac u životu i nikad nisam i ne bih dozvolila sebi da budem bez posla, ali uz svu tu borbu i energiju, izgledi nisu bili najbolji. Radila sam u ugostiteljstvu u to vrijeme kad se pojavila prilika da odselim u Kinu i to sam morala da iskoristim. Nažalost, Prijedor nije sredina gdje mlad čovjek ili žena imaju prilike da rastu i razvijaju se u raznim sferama. Zašto je to tako, ne znam, ali nešto nas tjera da idemo iz svog grada.

ZAMISLI.BA: Koje su najveće razlike između državnog uređenja tamo i kod nas i razlike u mentalitetu ljudi?

SANDA: Mislim da mi kao narod nemamo toliki ponos kao sto oni imaju. Ekspanzija tehnike, automobilske industrije i industrije uopšteno kao i obrazovanja su doveli do toga da je Kina danas na tronu planete. Oni su oduševljeni svime jer to nisu imali prije 30 godina. S obzirom na to koliko stanovnika ima i koliko problema može da bude, ona je savršeno organizovana. Oni vjeruju u sebe i svoju naciju, čime sam ja fascinirana. Što se tiče zaposlenja, kod njih nema problema oko toga jer je zemlja velika i razvijena.

ZAMISLI.BA: Postoji li nostalgija za BiH ili ste se potpuno adaptirali na tamošnji način života?

SANDA: Ne može ništa da zamijeni mjesto rođenja. Više od polovine našeg karaktera sigurno pripada našem društvu i načinu odrastanja tako da su to velike kulturološke razlike. Možeš da ostaneš potpuno svoj, ali i da prihvataš nove načine života što u mnogo čemu olakšavaju i Kinezi koji su potpuno otvoreni za učenje svega novog.

ZAMISLI.BA: Koji su Vaši daljnji planovi? Planirate li se vratiti u Prijedor?

SANDA: Kao što nisam znala na koju stranu ću otići, tako ne znam ni svoju putanju u budućnosti. Mislim da je ovo za sada odličan izbor i u skorije vrijeme ne razmišljam o povratku.

Facebook
Twitter
LinkedIn