Kamp medijske pismenosti za mlade Vlašić 2019

Fondacija za razvoj medija i civilnog društva “Mediacentar” u saradnji sa nevladinim organizacijama “Naša zajednica” iz Velike Kladuše i “Kvart” iz Prijedora organizuje prvi omladinski kamp posvećen jačanju medijske pismenosti među mladima koji će se održati od 30. maja do 3. juna na Vlašiću. Na Kamp medijske pismenosti mogu se prijaviti mlade osobe iz Bosne i Hercegovine koje imaju od 18 do 30 godina. 
Foto: Unsplash
Tokom trajanja kampa polaznici i polaznice steći će osnovna znanja o funkcionisanju medija i specifičnostima bh. medijskog okruženja, ali će se upoznati i sa fenomenima kao što su lažne vijesti, verifikacija informacija, te će i sami savladiti osnovne vještine produkcije i kreiranja medijskog sadržaja. Do kraja kampa, uz pomoć i mentorstvo iskusnog trenerskog tima, učesnici i učesnice će biti osposobljeni da samostalno i kritički promišljaju o medijskim sadržajima, prepoznaju nepouzdane i neprovjerene informacije, te da i sami razumiju proces nastajanja medijskih proizvoda kao što su tekst, fotografija, video. Glavni moduli kroz koje će učesnici imati priliku proći tokom Kampa medijske pismenosti su:
Uvod u medije – Kako mediji funkcionišu, značaj medija i osnovne novinarske forme
Mediji nekad i sad – Medijsko izvještavanje tokom 90-ih, mediji i rat, propagandno novinarstvo
Verifikacija informacija – Nepouzdane informacije i lažne vijesti, kako provjeriti izvore
Mediji i različitost – “Drugačijost” u medijima, kako mediji izvještavaju o različitostima
Ukoliko se želiti prijaviti za učešće na kampu, potrebno je da ispunite aplikacioni formular koji možete preuzeti ovdje, te da ga pošaljete na e-mail: [email protected] sa naznakom “Prijava za Kamp medijske pismenosti Vlašić”. Prijave možete poslati do 16.5.2019. (četvrtak). Broj mjesta za učešće na kampu je ograničen. Organizator kampa snosi sve troškove prijevoza, smještaja i hrane.
Kamp medijske pismenosti održava se u sklopu projekta “Protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma u bh. javnom prostoru” koji Fondacija Mediacentar realizuje u partnerstvu sa Centrom za demokratizaciju “Naša zajednica” i Centrom za mlade “Kvart”.
Podržano od:
Facebook
Twitter
LinkedIn