Jesmo li radnopravne?

Jesmo li radnopravne?

“Jesmo li radnopravne?”, moto je ovogodišnjeg Osmomartovskog marša koji se sedmu godinu za redom organizuje u Banjaluci. Marš će početi u 12.00 sati, okupljanjem ispred Narodnog pozorišta Republike Srpske, a završiće na Trgu Krajine.

Poruka koju šaljemo mogla bi, doslovice, biti identična prošlogodišnjoj, jer se skoro ništa nije promijenilo u položaju i pravima žena u BiH.

• Žene i dalje čine najveći broj ekonomski neaktivnih osoba u BiH, dok istvoremeno nose najveći teret brige o porodici i najranjivijim kategorijama stanovništva.

• I dalje su manje plaćene od muškaraca u BIH, sa limitiranim mogućnostima za profesionalno usavršavanje i građenje karijere

• I dalje simbolično participiraju u izvršnoj vlasti i upravnim odborima javnih preduzeća.

• Nijedna žena s invaliditetom nije zastupnica u entitetskim parlamentima i Parlamentarnoj skupštini BiH, niti se nalaze na čelu neke javne institucije.

• Žene žrtve ratnog zločina silovanja i torture ni 23 godine poslije rata ne mogu, u većini slučajeva, da ostvare pravo na odštetu i nisu oslobođene plaćanja troškova sudskih parničnih postupaka.

• I dalje su izložene svim oblicima rodno zasnovanog nasilja koje se kontinuirano posmatra kao djelo manje društvene opasnosti, za koje sudovi po pravilu izriču uslovne osude i novčane kazne.

• Nisu prepoznate u strategijama i politikama razvoja.

Ako ovome dodamo da u Federaciji još nije ujednačeno pravo žena na pordiljske naknade, da u Republici Srpskoj nije uspostavljen Alimentacioni fond, te činjenicu da raste broj uvredljivih, seksitičkih poruka na račun žena u javnoj sferi, razloga za marširanje 8. marta je i previše!

I zato ćemo marširati. Jer nijedan od problema na koji ukazujemo nije riješen.


Marširaćemo, jer nas lažu da zastupaju naše interese. Naš interes nisu ni nova zaduženja, ni nova poskupljenja, ni ukidanje javnih servisa i usluga, ni zatvaranje škola, ni izgradnja malih hidroelektrana kojima se narušava biodiverzitet i isušuju rijeke, ni ovakav obrazovni sistem, ni ovakva socijalna politika!


Marširaćemo, jer želimo da živimo u humanijem i pravednijem društvu koje se ne dijeli na super bogate i sve nas ostale, osiromašene i obespravljene građanke i građane.


Pridružite nam se! Jer solidarnost je naše oružje. 

ORGANIZATORI:

Helsinški parlament gradjana
Oštra Nula
Fondacija Udružene žene
BASOC
Centar za mlade KVART
Banjalučki centar za ljudska prava
Inicijativa Građanke za ustavne promjene
Centar za životnu sredinu
Udruženje žena sa invaliditetom „Nika“

Facebook
Twitter
LinkedIn