Građani Istočnog Sarajeva pozivaju Regulatornu komisiju za energetiku Republike Srpske da zaštite njihove interese

Danas se odlučuje o ponovnom produženju preliminarnog prava na podsticaj za proizvodnju električne energije za mHE Samar na Kasindolskoj rijeci 

Na dnevnom redu dvadeset i treće redovne sjednice Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske, koja je  zakazana za  danas, 29.12.2021. godine, predviđeno je razmatranje zahtjeva za (ponovno) produženje preliminarnog prava na podsticaj za proizvodnju električne energije za mini hidrocentralu Samar na Kasindolskoj rijeci (Općina Istočno Sarajevo).

“Mi, članovi Neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci” se protivimo davanju podsticaja za proizvodnju električne energije za mHE “Samar” i zahtjevamo da se ovaj zahtjev odbije, te se nadamo da će nadležni organ uvažiti naše apele prilikom današnjeg odlučivanja, naročito imajući na umu svoju dužnost da djeluju u javnom interesu. S obzirom da investitor nema važeću ekološku dozvolu i nije izvjesno kada i da li će je dobiti, a bez koje ne može pribaviti upotrebnu dozvolu, smatramo da im se rješenje o preliminarnom pravu na podsticaj ne treba produžiti.”, rekla je Sara Tuševljak, članica ove neformalne grupe građana.

Podsjećamo, Regulatorna komisija za energetiku je najprije donijela rješenje o preliminarnom pravu na podsticaj za proizvodnju električne energije za mHE “Samar” do 30.11.2021. godine, da bi onda 28.10.2021. godine donijela Rješenje o produženju preliminarnog prava na podsticaj za proizvodnju električne energije- mHE “Samar”. Prema ovom rješenju, investitor i podnosilac ovog zahtjeva, firma BUK d.o.o. iz Istočnog Sarajeva bila je dužna do 31.12.2021. počne sa radom, odnosno pribavi upotrebnu dozvolu za proizvodno postrojenje mHE “Samar”. S obzirom da se ovo nije dogodilo do sada, izvjesno je da se neće ni dogoditi u narednih nekoliko dana koliko je ostalo do kraja godine.

Predstavnici neformalne grupe građana “Stop izgradnji nHE na Kasindolskoj rijeci” već duže od godinu dana upozoravaju na ovaj problem te na sve regularnosti koje su vezane za izdavanje dozvola i izgradnju tri mHE na Kasindolskoj rijeci. Prije mjesec dana, predstavnice ove neformalne grupe Sara Tuševljak i Sunčica Kovačević održale press konferenciju na kojoj su predstavile otvoreno pismo upućeno Srebrenki Golić, ministrici prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS-a, tom prilikom naš portal je pisao, tom prilikom su poručile: “Učinili smo sve da zaštitimo našu rijeku, ali to nije bilo dovoljno. Investitor i dalje radi i gradi. Za zaustavljanje njegovog rada nisu dovoljne ni pravosnažne presude Okružnog suda u Banja Luci kojim su im poništene obnovljene ekološke dozvole za sve tri mHE.” 

Neformalna grupa građana “Stop izgradnji mhe na Kasindolskoj rijeci” ponovo ističe da je u maju ove godine sprovela Građansku inicijativu, prema Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi Republike Srpske, prilikom čega je prikupljeno 2354 potpisa građana grada Istočno Sarajevo, koji se protive izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci. Pored ovoga, dodajemo da je stav lokalne zajednice jasan, a njihovu borbu prepoznali su i pružili im podršku gradonačelnik Istočnog Sarajeva, te načelnici opština Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo i Trnovo, odnosno načelnici opština u kojima su planitane tri mHE na Kasindolskoj rijeci.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn