O našoj rijeci odlučeno je bez nas

KO JE IGNORISAO  UPOZORENJA O POPLAVAMA U ISTOČNOM SARAJEVU?

Kada su početkom ovog mjeseca zbog obilinih padavina velike poplave zahvatile područje Sarajeva i Istočnog Sarajeva ponovo se u javnosti pokrenulo pitanje masovne eksploatacije prirodnih dobara u svrhu ostvarivanja profita investitora, na uštrb građana i građanki BiH.

Korita rijeka prilagođavana potrebama mHE uzrokovali probleme s poplavama

Početkom mjeseca na društvenim mrežama i u medijima kružile su i fotografije Benzinske pumpe SAS u Vojkovićima koja je bila ugrožene jer je rijeka Željezica obrušila obalu u blizini pumpe, istog dana poplavila je rijeka u dijelu gdje je njeno korito suženo jer se prilagođavalo potrebama mHE na toj rijeci.

Zanimljivo je kako je firma SAS d.o.o. Priboj je u vlasništvu Miodraga Stojanovića i Rade Gavrića, ljudi koji su također vlasnici mini hidroelektrane (MHE) na rijeci Željeznici. Izgradnja ove MHE počela je 2019., a u funkciji je od 2021. godine.

Male hidrocentrale su dio problema, a  zabrana gradnje MHE je dio rješenja ovoga što se dešava. Tako misli nauka, tako misle mještani, još da političari čuju apele i pozive,” ponovo si upozoravali za vrijeme poplava iz Fondacije Atelje za društvene promjene ACT.

Predstavnici neformalne grupe građana “Stop izgradnji nHE na Kasindolskoj rijeci” već duže od godinu dana upozoravaju na ovaj problem te na sve regularnosti koje su vezane za izdavanje dozvola i izgradnju tri  mini hidroelektrane na Kasindolskoj rijeci. Kako ističu najveću cijenu nedavnih poplava koje su u veliko mjeri uzrokovane i neregularnim radovima na koritu i oko korita rijeka pri izgradnji mHE upravo plaćaju građani i građanke.

Investitor i dalje radi i gradi uprkos pravosnažnim presudama kojima su poništene ekološke dozvole

Jučer su zbog toga predstavnice ove neformalne grupe Sara Tuševljak i Sunčica Kovačević održale press konferenciju na kojoj su predstavile otvoreno pismo upućeno Srebrenki Golić, ministrici prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS-a I poručili da su došli u Banjaluku da biste konačno čuli glas građana Istočnog Sarajeva.

Mi smo u preko godinu dana aktivnog djelovanja uradili mnogo toga kako bi zaštitili Kasindolsku rijeku od daljeg uništavanja – uložene su tužbe protiv obnovljenih ekoloških dozvola. Okružni sud u Banja Luci usvojio je sve tri tužbe. Uložena je tužba protiv građevinske dozvole za mHE ,,Samar’’, a presudu još uvijek čekamo. Sproveli smo građansku inicijativu tokom koje je prikupljeno skoro 2.500 potpisa protiv izgradnje mHE ,,Samar’’ i mHE ,,Slapi’’ na Kasindolskoj rijeci. Obraćali smo se inspektorima Republičke uprave za inspekcijske poslove. Neki su utvrdili stanje na terenu i izrekli mjere za otklanjanje nepravilnosti, neki nisu. Obraćali smo se JU ,,Vode Srpske’’, načelnicima opština Trnovo, Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo od kojih smo dobili podršku. Obraćali smo se gradonačelniku Istočnog Sarajeva i Skupštini Grada Istočno Sarajevo, čija podrška takođe nije izostala. Učinili smo sve da zaštitimo našu rijeku, ali to nije bilo dovoljno. Investitor i dalje radi i gradi. Za zaustavljanje njegovog rada nisu dovoljne ni pravosnažne presude Okružnog suda u Banja Luci kojim su im poništene obnovljene ekološke dozvole za sve tri mHE. Za njih nije dovoljno ni to što građani našeg grada ne žele mHE na Kasindolskoj rijeci, niti su im važne posljedice njihovog (ne)činjenja.”, ističe Sara Tuševljak, predstavnica neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci.”

Istakli su također kako su posljedice odrona koji su zatrpali korito i napravili prepreke, a koji su nastali prilikom izgradnje pristupnog puta za mHE ,,Samar’’ osjetili nedužni građani opštine Istočno Sarajevo, tokom nedavnih poplava.

Zahtijeva se zaustavljanje gradnje mHE do donošenja odluka Vrhovnog Suda Republike Srpske

“U slučaju izgradnje malih hidroelektrana na Kasindolskoj rijeci nije problem samo nesprovođenje svih mjera, već je problem na osnovu čega se iste trenutno sprovode, s obzirom da investitor nema važeće ekološke dozvole, jer su stare istekle 2020. godine, a obnovljene su poništene odlukom Okružnog suda u Banja Luci. Pošto je Vaše ministarstvo donijelo zaključke kojim se obustavljaju postupci za izdavanje ekoloških dozvola dok Vrhovni sud Republike Srpske ne odluči o uloženim pravnim lijekovima, zahtijevamo da se obustavi i rad mHE ,,Podivič’’ i izgradnja mHE ,,Samar’’ do donošenja odluke Vrhovnog suda.”, poručila je ministrici Golić, Sunčica Kovačević, predstavnica neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci.”

Dodali su kako je njihovo pravo da se izjasnimo o izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci uskraćeno je dva puta – kroz izmjene Prostornog plana Grada Istočno Sarajevo, a zatim kroz postupak izdavanja ekoloških dozvola jer nas niko nije informisao da je u toku.

O našoj rijeci odlučeno je bez nas. Mi smo i prije apelovali – u avgustu smo govorili da će do poplava doći, ali nas niko nije čuo. Niko nije preduzeo nijednu akciju. Mislili su da do štete neće doći, a ona je milionska,” istakle su predstanice ove neformalne grupe građana.

Iz Fondacije Atelje za društvene promjene ACT, ističu kako je u Republici Srpskoj  neophodno što prije usvojiti Zakon o obnovljivim iznorima energije u skadu sa komentarima aktivističke zajednice u kojima se između ostalog zahtijeva ukidanje poticaja i uvođenja mogućnosti proizvodnje građanske energije. Također naglašavaju kako je i u Federaciji BiH neophodno hitno usvajanje Zakona o električnoj energji, te pozivaju Tomislava Martinovića i Aljošu Čamparu da zakon stave na dnevni red Doma naroda FBiH što hitnije.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn