Bojan Krivokapić – Antifašizam i književnost (Video)

Povodom 9. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma u organizaciji Centra za mlade “KVART” u Prijedoru se kroz ugodan razgovor sa autorom knjige “Proljeće se na put sprema”, Bojanom Krivokapićem i književnikom Enesom Kurtovićem, razgovaralo o elementima fašizma u savremenoj kulturu, o tome koliko danas kultura ima uticaja u savremenoj antifašističkoj borbi, te o odgovornosti književnika da pojave oko sebe naziva pravim imenom.

Takođe, razgovaralo se o tome koliko je kultura poprište savremene antifašističke borbe i koliko istorijski događaji tretirani kroz književnost imaju uticaja na kreiranje današnjih narativa.

Pričalo se i o jeziku, upotrebi jezika kao političkom oružju, te se kritikovao pristup koji podrazumijeva jezički purizam. Tokom događaja, otvorila su se pitanja o novoobjavojenom romanu Bojana Krivokapića, koja su poslužila kao praktična podloga za dijalog.
 

Bojan Krivokapić (1985), diplomirao je komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Nakon diplomiranja bavio se antropološkim teatrom u Kamernom pozorištu muzike Ogledalo. Od 2012. do 2017. uređivao je književni program i vodio radionice kreativnog pisanja u Omladinskom centru CK13.

Objavio je knjigu kratke proze “Trči Lilit, zapinju demoni” (Kikinda, 2013), zbirku gemischt-poezije “Žoharov let” (Stolac, 2014) i roman “Proleće se na put sprema” (Beograd, 2017).

Dobitnik je nagrada za prozu: Ulaznica (Zrenjanin, 2011), Đura Đukanov (Kikinda, 2012) i Edo Budiša (Pazin, 2014), kao i nagrade Mak Dizdar za zbirku poezije (Stolac, 2013).

Bojan je neko vreme živeo u Sarajevu, a sada u Novom Sadu.

Ovaj događaj je organizovao Centar za mlade “KVART” iz Prijedora.

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn