Zlatne ruke Potkozarja – Foto reportaža

Više od 40 učesnika iz Prijedora i okolnih opština predstavilo se ove sedmice na privredno-turističkoj manifestaciji “Zlatne ruke Potkozarja”. Već dvanaestu godinu Turistička organizacija grada Prijedora, uz podršku lokalne zajednice, organizuje etno izložbu čiji cilj je očuvanje tradicije, kulture i običaja naroda Potkozarja, u čemu ovaj događaj, uz prigodan kulturno-umjetnički program, zasigurno i uspijeva.

Odlična je ovo prilika da svi ljudi zlatnih ruku iz Potkozarja na jednom mjestu pokažu Prijedorčanima i svima onima koji se nađu u gradu na Sani, čime se bave, kakve rukotvorine proizvode i kakva umjetnička djela stvaraju. Većina tih djela oslikavaju tradiciju i duh naroda sa ovih prostora. Neka od njih nastaju na tradicionalan način, ali su sve više prisutne i moderne tehnike pravljenja određenih proizvoda.

Tako se na malom trgu u Prijedoru mogu vidjeti tkane pregače i gunjevi, heklane svilene bluze, ukrasi za stolice od jute, ukrasni svadbeni peškiri, kerani ili necani stolnjaci, dječije nošnje za krštenje, pletene haljine, štrikani priglavci, zmijanjski vez. Koliko teški i složeni mogu da budu pojedini radovi dovoljno govori i podatak da vrijedne žene Potkozarja provedu i po nekoliko mjeseci u izradi jednog kvalitetnog stolnjaka ili tkane jakne.

Ekološki cekeri, sapuni pravljeni od prirodnih materijala, ogrlice i nakit rađeni različitim tehnikama dio su ponude koju su izložili brojni pojedinci, udruženja i radionice. Tu su i proizvodi od drveta – od ukrasnih kutijica za nakit, preko ogrlica i torbi, do konja u gotovo prirodnoj veličini. Upravo rad Prijedorčanina Mladena Stakića privukao je i najviše pažnje na ovogodišnjim Zlatnim rukama Potkozarja. Ne samo zbog svoje impozantnosti, već i zbog činjenice da njegove skulpture od drveta nastaju radom – motorne testere.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn