Žene u crnom: protiv nasilja, rata i mržnje, uvek za žrtve

Od 9. oktobra 1991. godine, kada je prvi put grupa aktivistkinja izašla na ulice Beograda, njihova borba za bolje društvo ne prestaje, bez obzira na pretnje, uvrede i napade.

 

Godinama je jedna mala ženska mirovna grupa, udružena u borbi protiv nasilja, militarizma i rata, među najomraženijima u Srbiji. Žene u crnom su već 26 godina meta napada, pretnji i prezira, a da samo retki zaista znaju čime se one, zapravo, bave, kome pomažu i koga sve štite.

One izlaze na ulice i svojim prisustvom izražavaju neposlušnost svima onima koji, oružjem ili rečju, podstiču na rat, mržnju ili nasilje. Ova ženska mirovna grupa feminističko-antimilitarističke orijentacije od prvog dana rada, 9. oktobra 1991. godine, slede isti put nenasilnog otpora svakom obliku nasilja i diskriminacije žena, i svih “drugačijih i različitih”, u svakom pogledu. One pomažu i sarađuju sa žrtvama svih nacionalnosti iz ratova u bivšoj Jugoslaviji, izbeglicama sa Bliskog istoka i zahtevaju demilitarizaciju i razoružanje.

 

Kao i u drugim zemljama sveta gde postoji organizacija Žene u crnom, napadaju ih oni suprotnog mišljenja, bez zadrške i ne libeći se i fizičkih pretnji. U Srbiji još uvek nije doneta nijedna presuda kojom bi bili kažnjeni počinioci.

 

Pogledajte ceo film prvobitno emitovan u emisiji “Broadly”:

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn