Večeras svečano otvaranje 23. Sarajevo film festivala

Po 23. put glavni grad naše države otvara novu filmsku čaroliju koja će trajati od 11. do 18. avgusta.  I ove godine, kao i proteklih Sarajevo film festival (SFF) kroz svojih sedam dana trajanja ugostiće renomirane ličnosti iz svijeta sedme umjetnosti. Članovi  žirija ovogodišnjeg festivala za takmičarski dugometražni film su:  Michel Franco, režiser (Meksiko), Mark Adams, umjestički direkotor EIFF (Velika Britanije), Goran Bogdan, glumac (BiH, Hrvatska), Fatma Al Remaihi, direktorica Doha film instituta (Katar), Melisa Sozen, glumica (Turska). Najbolji film na svečanom proglašenju, poslednjeg dana festivala osvaja nagradu ”Srce Sarajeva”. Pored dugometražnih takmičarskih filmova na SFF-u u takmičarksu konkurenciju ulaze i  studentski filmovi, dokumentarni filmovi, kratki filmovi i evropski kratki film. Ove godine na preko deset lokacija za projekcije filmova širom Sarajeva biće prikazano ukupono: 111 dugometražnih, 124 kratkometražna, 137 igranih, 70 dokumentarnih i 28 animiranih filmova.

Ukratko vam predstavljamo sedam ostvarenja koje se bore za glavnu nagradu ovogodišnjeg festivala!

 

BUĐENJE DANA/ DITA ZE FILL (Albanija, Grčka, 2017)

Režija:  Gentian Goci;  Uloge:  Ornela Kapetani, Suzana Prifti, Kasem Hoxha

Leta je u teškoj finansijskoj situaciji i već nekoliko mjeseci nije platila stanarinu. Nakon što ona i njen jednogodišnji sin budu izbačeni iz stana u kojem žive, useljavaju se kod Sophie, nepokretne starice čija je kći Letu upravo angažovala kao majčinu njegovateljicu. Ako želi zadržati posao i krov nad glavom, Leta po svaku cijenu mora održati Sophie na životu.

 

MEDA ILI NE TAKO SJAJANA STRANA STVARI/ MEDA SAU PARTEA NU PREA FERICITA A LUCRURILOR (Ruminija, 2017)

Režija: Emanuel Parvu; Uloge: Serban Pavlu, Adrian Titieni, Florin Zamfirescu, Costel Cascaval, Ion Sapdaru.

Doru, drvosječa čija je supruga nedavno preminula, ima još jedan problem. Kao da smrt supruge nije bila dovoljna, Doru u sirotište mora vratiti djevojčicu Medu kojoj je njegova supruga bila surogat majka prethodnih osam godina. Doru bi teoretski mogao usvojiti Medu, ali papirologija koja je za to potrebna je skupa, a on živi u području gdje se novac legalno može zaraditi jedino ukoliko radiš kao drvosječa ili uzgajaš krave. Nakon što je na sve moguće načine pokušao osigurati da Meda ostane s njim, Doru shvata da će možda morati izaći van okvira zakona kako bi ostvario svoj cilj.

 

PRAVCI/ POSOKI (Bugarska, Njemačka, Makedonija, 2017)

Režija: Stephan Komanderev;  Uloge:  Vasil Vasilev, Ivan Barnev, Assen Bletechki, Irini  Zhambonas, Vasil  Banov, Troyan Gogov, Dobrin Dosev, Guerassim Guerguiev, Dmitar Banenkin, Stephan Denolyubov.

Vlasnik malog preduzeća, koji uporedo vozi taksi da bi zaradio za život, na sastanku sa bankarom saznaje da se iznos mita koji mora platiti da bi dobio kredit udvostručio. Članovi etičkog komiteta, koji je razmatrao njegovu žalbu zbog iznude, žele svoj dio kolača. On gubi živce i ubija bankara, a zatim puca u sebe. Incident pokreće diskusiju u otvorenom programu državnog radija o rastućem građanskom očaju. U međuvremenu, pet taksista sa svojim mušterijama voze se kroz noć, svi u nadi da će pronaći put u svjetliju budućnost.

 

SOFIJIN SIN/ O GIOS TIS SOFIAS ( Grčka, Francuska, Bugarska, 2016)

Režija: Elina Psykou; Uloge: Victor Khomut, Valery Tscheplanowa, Thanassis Papageorgiou, Artemios Havalits, Areti Seintaridou, Ivonni Maltezou, Maria Filini, Marinos Veslemes, Christos Stergioglou.

Atina 2004. Olimpijske igre se vraćaju u svoju postojbinu, a desetogodišnji Misha napušta Rusiju kako bi otišao svojoj majci, Sofiji. Sofija mu već pri prvom susretu saopštava da kao njegovateljica radi za starijeg grčkog gospodina Nikosa s kojim će ona i Misha živjeti. Nakon što od Sofije sazna da su ona i gospodin Nikos zapravo vjenčani, Misha se osjeća izdanim i bježi od kuće u očajničkom pokušaju da privuče pozornost. Tokom bijega, Misha otkriva jedan za njega sasvim nepoznat svijet.

 

STRAŠNA MAJKA/ SASHISHI DEDA (Gruzija, Estonija, 2017)

Režija: Ana Urushadze; Uloge:  Nata Murvanidze, Dimitri Tatishvili, Ramaz Ioseliani, Avtandil Makharadze .

Pedesetogodišnja domaćica Manana prisiljena je napraviti izbor između porodičnog života i svoje strasti – pisanja, koju je godinama potiskivala. Odlučuje prigrliti svoju strast i baca se na pisanje, ali trpi fizičke i psihičke posljedice svog izbora.

 

TAOCI/ MDZEVLEBI (Gruzija, Rusija, Poljska, 2016)

Režija: Rezo Gigineishvili ; Uloge: Merab Ninidze, Darejan Kharshiladze, Tina Dalakishvil, Irakli Kvirikadze, Giga Datiashvili, Giorgi Grdzelidze, George Tabidze, Giorgi Khurtsilava, Vakhtang Chachanidze, Ekaterine Kalatozishvili.

Sovjetska Socijalistička Republika Gruzija 1983. godine. Pripreme za Nikino i Anino vjenčanje, koje njihove elitne porodice doživljavaju kao veliki dan, u punom su zamahu. Međutim, mladenci i njihovi prijatelji pripreme koriste kao paravan iza kojeg kuju planove za odvažan bijeg iz Sovjetskog Saveza. Njihov cilj je da pobjegnu iz svog klaustrofobičnog okruženja, istraže slobodni svijet i riješe se uskogrudog svjetonazora svojih roditelja. Dan nakon vjenčanja, Nika i Ana odluče sprovesti najrizičniji mogući plan: otmeti avion na lokalnoj liniji između Tbilisija i Batumija i prisiliti pilota da sleti u Turskoj, najbližoj destinaciji izvan granica Istočnog bloka. Međutim, nakon što avion uzleti, a pritisak se ubrzano povećava, svi planovi otmičara amatera padaju u vodu.

 

ZRNO/ GRAIN (Turska, Njemačka, Švedska, Francuska, Katara, 2017)

Režija: Semih Kaplanoğlu ; Uloge:  Jean-Marc Barr, Ermin Bravo, Grigoriy Dobrygin, Cristina Flutur.

Profesor Erol Erin, stručnjak za genetiku sjemenja, živi u nedefinisanoj bliskoj budućnosti, u gradu koji magnetni zidovi štite od imigranata raznih profila. Iz nepoznatog razloga, poljoprivredni zasadi u gradu zapali su u genetsku krizu. Na sastanku u sjedištu korporacije Novus Vita, Erol saznaje za kolegu genetičara Cemila Akmana koji je napisao rad o cikličnim krizama koje pogađaju genetički modificirana sjemena. Kako bi ga potražio, Erol kreće na put. Put koji će ga natjerati da preispita sva svoja prethodna znanja i stavove.

Facebook
Twitter
LinkedIn