U Prijedoru obilježen Međunarodni dan ljudskih prava

Širom svijeta danas se obilježava 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava koji slavi donošenje Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima (1948) proglašene od strane Ujedinjenih nacija.

Tom prilikom u Prijedoru, Centar za mlade KVART u saradnji sa Udruženjem Izvor, organizovana je protestna šetnja glavnom gradskom ulicom, te stajanjem i podjelom promotivnog materijala na gradskom trgu, te su nakon toga organizovali Panel debatu u kinu Kozara na temu “Ljudska prava – Prava za sve ili privilegija za pojedince” na kojoj su govorili Milkica Milojević, Gordana Katana, Goran Zorić i Elma Hadžić.

“Danas kada svjedočimo sve većem kršenju ljudskih prava, sve češćoj diskriminaciji, marginalizaciji i represiji sistema u kojem živimo, mi izlazimo na ulice Prijedora da ukažemo na problem svih građanki i građani ove države.” izjavio je Branko Ćulibrk, izvršni direktor Centra za mlade KVART.

Centar za mlade KVART od 2013. godine organizuje protestnu šetnju povodom 10. decembra, te tom prilikom ukazuju na problem šire populacije ljudi kojima su na bilo koji način ugrožena ljudska prava, te na bilo koji način stavljeni na marginu društva.

“Današnjom šetnjom se zalažemo za jednakost, pravo na javno okupljanje i pluralizam mišljenja, te se borimo protiv svih oblika diskiminacije i nepravde u našem društvu. U Bosni i Hercegovini je širok dijapazon prava koji se svakodnevno krše, od osnovnih socijalnih i ekonomskih prava svih građana i građanki, prava radnika i radnica, marginalizovanih grupa, pravo na slobodu okupljanja, pravo na slobodu mišljenja i mnoga druga prava” dodao je Ćulibrk.

Milkica Milojević je jedna od učesnica panela koja je tom prilikom govorila o ugrožavanju ljudskih prava marginalizovanih grupa sa posebnim osvrtom na skorošnji slučaja „Pazarić“ i slučajeve porodičnog nasilja i problem migranata u Bosni i Hercegovini.

„U ovoj zemlji su ugrožena prava na život, pravo na dostojanstven primarni porodični život, te su prekršene zabrane mučenja i ropskog držanja koje su zagarantovane Evropskom konvencijom za ljudska prava“.

Ovog dana, iako je cilj da organizacije i pojedinke/ci iskoriste Međunarodni dan ljudskih prava kao priliku da promovišu principe koje sadrži Deklaracija o ljudskim pravima, situacija u društvu nam nameće da se protestom borimo protiv svih oblika kršenja ljudskih prava.

Facebook
Twitter
LinkedIn