TRANSRODNE OSOBE U SAD-U IMAJU VEĆU PODRŠKU JAVNOSTI OD PREDSJEDNIKA DONALDA TRUMPA

Prevod: lgbti.ba
Foto: (Mark Wilson/Getty)

Sedamdeset posto građana i građanki SAD-a smatra da transrodne osobe trebaju biti u mogućnosti da služe u američkoj vojsci uprkos zabrani Donalda Trumpa. Ovo su podaci nove ankete koju je objavio Univerzitet Quinnipac, i koja otkriva da velika većina učesnika/ca ankete podržava prava transrodnih osoba u vojsci, uprkos strahovima od predstojeće čistke.

Vrhovni sud SAD-a je 22. januara donio odluku da Trumpova administracija može uvesti zabranu služenja vojske transrodnim osobama, i pored pravnih sporova na ovu temu koji su u toku.

Anketa Quinnipac Univerziteta podvlači činjenicu da je ova zabrana jedna od najnepopularnijih Trumpovih odluka, jer je 70% učesnika/ca izjavilo da vjeruju da “transrodnim osobama treba biti dopušteno da služe vojsku”, a protiv je bilo samo 22%.

Ove cifre navode na zaključak da je ionako niska podrška Trumpu i dalje u padu otkad je ova odluka inicijalno najavljena 2017. godine, kada se 27% ljudi protivilo tome da transrodne osobe služe vojsku.

Učesnici/e iz svake demografske grupe su izjavili/e da transrodne osobe trebaju biti u mogućnosti da služe vojsku, sa izuzetkom republikanaca, koji se ovome protive u količini od 50 do 40%.

Među demokratama je čak 94% učesnika/ca izjavilo da transrodne osobe trebaju slobodno služiti vojsku.

Ironično je to što je podrška transrodnim osobama da služe vojsku mnogo veća nego što je podrška samom Donaldu Trumpu kao predsjedniku države. Prema istom istraživanju, 57% Amerikanaca/ki nije zadovoljno Trumpovim obavljanjem predsjedničkog posla, dok samo 38% vjeruje da on svoj posao radi dobro.

Ashley Broadway-Mack iz Američke vojne partnerske asocijacije (American Military Partner Association) izjavila je za Washington Blade: “Kristalno je jasno da se velika većina Amerikanaca/ki protivi diskriminatornom napadu Donalda Trumpa na hrabre transrodne članove i članice vojske. Umjesto izdvajanja transrodnih vojnika i vojnikinja i diskriminacije, Donald Trump bi trebao obrnuti putanju i odati im priznanje na herojstvu. Transrodni vojnici i vojnikinje su više puta dokazali/e da je ono što je važno njihova mogućnost da ispune misiju, a ne njihov rodni identitet.”

Organizacija GLAAD se na Twitteru oglasila kako bi istakla rezultate ove ankete, dodajući: “Da li si vidio ovo, @realDonaldTrump??”. LGBT+ aktivisti i aktivistkinje već su obećali/e da će se nastaviti boriti za transrodne osobe u vojsci.

Peter Renn iz Lambde Legal, pravne agencije koja zastupa transrodne osobe koje služe vojsku, 22. januara je izjavio: “Današnja odluka Vrhovnog suda je u najmanju ruku zbunjujuća, jer administraciji dopušta da diskriminira. Više od 30 mjeseci, transrodne osobe u vojsci su otvoreno služile našu zemlju sa hrabrošću i odanošću, ali sada im je još jednom izmaknuto tlo pod nogama. Udvostručit ćemo napore da ovu diskriminatornu odredbu eliminiramo i pošaljemo je na smetljište historije gdje i pripada.

Facebook
Twitter
LinkedIn