Cazinska horor škola

|

Dešavanja | Foto eseji | Ljudska prava | Posuđeno | Socijalna politika

 

 

Osnovna škola “Cazin 1”, sudeći prema fotografijama Harisa Samardžića, teško da je mjesto gdje bilo ko želi ući, a još manje ostati duže od par minuta. Ipak, učenici i učenice, sa svojim nastavnicima, već godinama dolaze svaki dan, i ne žele prestati, svjesni da ih samo znanje može odvesti na bolje mjesto.

Oni koji su na vlasti u Cazinu, sudeći također po izgledu škole, se nisu do sada potrudili učiniti bilo šta kako bi ova djeca i ljudi koji ih uče boravili u humanim uslovima. A teško da mogu reći da nisu znali. Ako pak nisu, na to su ih nedavno podsjetila sama djeca protestujući u Cazinu i zahtijevajući normalne uslove za školovanje. I ove fotografije, i kratki video snimljen tokom protesta, su još jedan podsjetnik.

Haris Samardžić, umjetnik i fotograf iz Cazina, snimio je seriju fotografija te ih objavio na svom FB profilu pod naslovom “Naše nasilje i vaše nasilje”, aludirajući na predstavu Olivera Frljića koja je skoro bila zabranjena u Sarajevu, i koja budi burne reakcije tamo gdje je prikazivana. Predstava nije zabranjena zahvaljujući građanima/građankama koji su brzo reagovali.

Prema posljednjim informacijama, ozbiljno se razmišlja o prekidu nastave tokom zime u školi “Cazin 1”, kako zbog sigurnosti tako i zdravlja učenika škole.

Ovo su fotografije iz njihovih učinica, školskih klupa, prostora za nastavnike, sale za fizičko… Ispod svake fotografije je citat učenika ili nastavnika ove škole.

 

Komentari