SKANDAL U IME GRADA PRIJEDORA

Sedmicama pripremana posjeta evropskih parlamentaraca iz stranke Zelenih Prijedoru okončana je skandalom u režiji prvih ljudi iz prijedorske vlasti.
Parlamentarke i parlamentarci iz Njemačke, Holandije i Austrije su vraćeni ispred ulaza u Gradsku upravu uz obrazloženje da su dobrodošli samo oni ali ne i predstavnici roditelja ubijene djece, te Fondacije za izgradnju kulture sjećanja i Centra za mlade Kvart. Sedmicama ranije je taj sastanak dogovaran i trebao je biti zajednički sa predstavnicima vlasti i civilnog društva u sali gradske uprave.
Evropski političari su bili prvo iznenađeni takvim prijemom a onda su odbili da se sastanu nasamo sa gradonačelnikom Slobodanom Javorom i predsjednikom Skupštine Mirsadom Duratovićem.
Otišli smo u prostorije Centra za mlade Kvart i tamo su parlamentarci mogli dobiti informacije o Prijedoru i njegovim vlastima. Parlamentarci putuju Bosnom i Hercegovinom skromno u minibusu i sinoć kasno su stigli u Sarajevo gdje danas imaju sastanak i sa članovima Predsjedništva BiH. Uticajni su to političari i ova njihova posjeta se dešava u vrijeme kada se donose sudbonosne odluke po budućnost Bosne i Hercegovine.
Koliko je ovo neodgovorno ponašanje lokalnih političara tek će se saznati. Ništa se uvjerljivije nije moglo reći o njihovoj bahatosti, kršenju ljudskih prava, diskriminaciji koju proizvode, od ovog postupka političara. Necivilizacijski postupak dvojice predstavnika vlasti, pogotovo prema Fikretu Bačiću, koji godinama uzalud dolazi pred tu zgradu kako bi ubijena prijedorska djeca dobila spomenik, neće biti tek tako zaboravljen. Zeleni su moćna politička organizacija u Evropi i oni će na osnovu ovakvih postupaka kreirati politiku Evropske unije prema 
Evropski parlamentarci su u sklopu svoje kratke posjete obišli bivši logor Keraterm i položili cvijeće pred spomen ploču, jedinu kojom je obilježen neki od logora na prostoru Republike Srpske, kako smo im objasnili.
Nama koji podržavamo inicijativu roditelja za izgradnju spomenika ubijenoj djeci, ovaj sastanak se činio kao dobra prilika da se napokon sretnemo sa novoizabranim gradonačelnikom i predsjednikom Skupštine kako bi otklonili prepreke u realizaciji te inicijative. Ali je više nego očito da se predstavnici vlasti nisu htjeli obavezati oko spomenika pred važnim svjedocima. Na odvojenim sastancima oni imaju daleko više prostora da se opravdaju kao i nebrojeno puta do sada kada su dolazili međunarodni zvaničnici u Prijedor i pitali za spomenik.
Facebook
Twitter
LinkedIn