SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

Sedmi vikend aktivizma održan je od 17. do 19. avgusta u banjalučkom parku “Dr Mladen Stojanović”. Ove godine na Vikendu aktivizma učestvovalo je trideset mladih iz Banjaluke, Bosanske Krupe, Bugojna, Dervente, Fojnice, Goražda, Gradačca, Novog Grada, Sarajeva, Sokoca, Travnika, Tuzle, Vareša i Zenice.

Ovogodišnji program Vikend aktivizma činili su aktivistički kviz, predavanje o društvenim pokretima u Bosni i Hercegovini, te radionice – neposredno učešće građana u poslovima lokalne samouprave, kada jedan dan vrijedi četiri godine i stensil radionica izrade političkih poruka na majicama.

Kroz radionice i predavanja, učesnici su imali priliku međusobno razmijenili mišljenja, družiti se i raditi u grupama.

Cilj radionica je bio da uvedu učesnike u aktivizam i društveno odgovorno djelovanje, pokrenu na međudijalog i toleranciju, animiraju ih da razvijaju kritičku svijest, ukažu na važnost govorenja o problemima u društvu i zajedničko zagovaranje za izgradnju demokratskog društva.

Društveni pokreti u BiH

Dugogodišnji aktivista Dražen Crnomat je govorio o genezi društvenih pokreta u BiH, njihovim preklapanjima i razilaženjima osvrćući se na tekst Veselina Masleše o politici na našem prostoru.

Jedan od trenutno aktivnih društvenih pokreta u Bosni i Hercegovini je svakako i “Pravda za Davida” koji broji ogroman broj članova i svakodnevno se okuplja na Davidovom trgu u Banjaluci. O grupi “Prvavda za Davida”, govorila nam je Daniela Daca Ratešić Došen i Katarina.

“Ovo je ne samo borba za istinu i pravdu, ovo je borba za svu našu djecu koja zaslužuju bolju budućnost i sigurnost u svom gradu”, istakla je Danijela Došen iz Pravde za Davida.

Neposredno učešće građana u poslovima lokalne samouprave

Na ovoj radionici, koju su vodili Jelena Brkić, aktivistkinja (Centar za životnu sredinu) i Uglješa Vuković, pravnik (Transparency International) učesnici su se upoznali sa pravnim mehanizmima neposrednog učešća građana u poslovima lokalne samouprave, važnošću djelovanja građanskih inicijativa na lokalnom nivou, te kako svojim aktivnim djelovanjem mogu doprinijeti pozitivnim promjenama u svojoj ulici, naselju, mjesnoj zajednici, gradu ili opštini.

Nakon predavanja, učesnici su bili podijeljeni u grupe i svaka grupa imala je zadatak da riješi određen problem iz svoje lokalne zajednice, te da na praktičan način primijeni znanja koja su čuli od Jelene i Uglješe.

Suština je da građani sami u što većoj mjeri koriste sva svoja raspoloživa građanska i politička prava jer veliki broj neformalnih građanskih inicijativa ipak ukazuje na pozitivan trend u pogledu demokratske prakse učestvovanja.

“Kroz prenošenje dosadašnjih iskustava smo našim učesnicima prenijeli važnost građanskog samoorganizovanja i pravovremenog uključivanja u procese donošenja odluka. Željeli smo istaknuti važnost javnog prostora ne samo za naše političko djelovanje, nego kao i prostor koji pripada svima nama, koji koristimo i prilagođavamo svojim potrebama“, rekla je Jelena Brkić iz Centra za životnu sredinu.

Kad jedan dan vrijedi četiri godine

Izlaskom na izbore svakako ne treba da prestane politički angažman, već naprotiv, poslije izbora treba nastaviti aktivno učestvovati u procesu donošenja odluka koje nas se tiču kao građana i pratiti rezultate djelovanja. Upravo ovom radionicom je učesnicima dato na znanje kako da iskoriste svoje biračko pravo i glasaju. Radionicu su vodili Zoka Ćatić i Mirza Ajnadžić iz Centra za kulturnu I medijsku dekontaminaciju iz Sarajeva.

“Promjena kreće od nas i svako od nas treba da bude samostalan u razmišljanju, da iznosi svoje mišljenje slobodno kako bismo postigli zdravo društvo izgrađeno na demokratskim vrijednostima koje neće biti samo na papiru. Što se izbora tiče, ja ću izaći kao građanka ove države, ali hoću da vidim pozitivne promjene u svom rodnom gradu i šire”, rekla je Jovana Boljanić, dugogodišnja aktivistkinja i artqueer umjetnica.

Stencil radionica izrade političkih poruka na majicama

Ovogodišnji Vikend aktivizma završili smo radionicom izrade stencila na  majicama, koju je vodila Vildana Hrnjić grafička dizajnerica iz Prijedora i jedna od učesnica od Vikend aktivizma 2016. godine. Na ovoj radionici, učesnici su imali priliku da osmisle svoju poruku i prenesu je u javni prostor.

“Smatram da sve profesije imaju mogućnost aktivističkog djelovanja. Konkretno, ja kroz svoj dizajn govorim o temama koje su meni bitne i na taj način edukujem druge ljude. Stencili, kao tehnika, su veoma praktični za iskazivanje mišljenja, stavova ili promocije. Uz malo kreativnosti, truda i uloženog materijala se mogu poslati odlične poruke. Iz tog razloga smo ovu radionicu svrstali u ovogodišnji program Vikend Aktivizma.”

Facebook
Twitter
LinkedIn