Saopštenje povodom incidenta u prijedorskoj Skupštini

Ovom prilikom imamo potrebu izvjestiti javnost o neugodnom incidentu koji se desio tokom sjednice Skupštine grada Prijedora održane u srijedu 14.12.2016. godine.

Centar za mlade „KVART“ je pravovremeno, kao i prošle godine, podnio zahtjev za prisustvovanje sjednicama Skupštine grada na osnovu poziva raspisanog od strane Skupštine grada, te uz zahtjev priložio svu potrebnu  dokumentaciju definisanu ovim pozivom (o obimu dokumentacije i samoj proceduri koju je potrebno proći da bi se prisustvovalo sjednicama Skupštine grada ovdje nećemo govoriti jer je to posebna i obimna tema).

Iako je Poslovnikom Skupštine definisano da nam je predsjednik Skupštine dužan izdati akreditacije, to se nije desilo. Poziv za sjednice Skupštine nam se dostavlja dan-dva prije same sjednice što nam predstavlja otežavajuću okolnost, jer se usljed planiranih redovnih obaveza teško usklađujemo kako bi bili/e prisutni na sjednicama.

Dvoje aktivista/ica Centra za mlade „KVART“ su bili/e prisutni na navedenoj sjednici. Sa sobom su imali snimač/diktafon sa namjerom da snimaju tok sjednice.

Bitno je napomenuti da se sjednice javno prenose putem radija i on line, preko web stranice Grada Prijedora. Osim toga, na sjednicama su prisutni i predstavnici/e medija sa opremom za audio i video snimanje, te predstavnici/e drugih udruženja građana, koji takođe snimaju sjednice.

Nakon što je jedan aktivista izašao zbog drugih obaveza, službenik Skupštine je prišao i bez bilo kakvog obrazloženja oduzeo diktafon/snimač aktivistkinji koja je ostala da prati sjednicu. Upitana čiji je ovo predmet, ona je odgovorila da je vlasništvo organizacije. Nakon tvrdnje da to (odnosilo se na snimač/diktafon) ne može biti tu, aktivistkinja je postavila pitanje zašto, no nije dobila odgovor.

Službenih Skupštine grada Prijedora je nakon toga bez bilo kakvog obrazloženja uzeo diktafon/snimač koji se nalazio pored aktivistkinje i udaljio se.

Netom nakon ovog incidenta policiji je prijavljeno oduzimanje tuđe stvari. Podnijet je i zahtjev za dostavljanjem izvoda iz službene zabilješke za ovaj incident.

Na našu žalost, moramo konstatovati da su organi vlasti na lokalnom nivou u Prijedoru počeli otvoreno krasti i otimati od građana i građanki kako bi ih spriječili u učešću u procesu donošenja odluka. Ovaj incident je samo jedan u nizu pokušaja u kojima lokalna vlast čini sve što može kako bi spriječila i obeshrabrila djelovanje Centra za mlade „KVART“.

Još jednom potvrđujemo svoju odlučnost da nastavimo u istom pravcu djelovanja bez obzira na sve pritiske i dikreditacije.

Facebook
Twitter
LinkedIn