Šamaranje radnika – Ispovijest grupe radnika firme “Olip Bosna” d.o.o. Travnik

Prenosimo pismo radnica i radnika travničkog Olipa, upućeno medijima.

Kad naredni put čujemo kako naše vlasti i privatnici ponosno i razdragano najavljuju nova radna mjesta, sjetimo se da to vodi ovakvom izrabljivanju i ponižavanju za profit jednog ili šačice vlasnika: #kapitalizam #pravolice

Pišemo vam u nadi da ćete objaviti ovaj tekst javnosti jer više ne možemo trpjeti svakodnevni teror koji se dešava u ovoj firmi. Inspekcije koje dođu jednom ili nijednom u tijeku godine ne rade svoj posao.
Radnički sindikat koji mi imamo je isti preko 20 godina i zastupa interese firme a ne radnika.

Firma “Olip Bosna” iz Travnika bavi se proizvodnjom obuće, broji preko 1.300 uposlenih. To je talijanska firma koja ima mnoštvo direktora, šefova i majstora. Kap koja je nama radnicima prelila čašu je nedavno šamaranje radnika od strane našeg direktora Adnana Grabusa. Radnik se žalio na malu plaću te je dobio dva šamara!

Početne plaće su 300 do 320 KM plus topli obrok na 25 do 27 radnih dana. Radnik je imao početnu plaću te je nakon ovoga događaja dao otkaz. Da bi ste imali predstavu o radničkoj torturi evo jedan od primjera:
Ukoliko imate potrebu za wc morate prije toga doći do specijalno napravljene kartice za to koja se nalazi u majstora i smijete u wc ići tri puta dnevno. Ukoliko nemate karticu direktor Adnan Grabus nas kažnjava s odbitkom 10 posto od plaće. On je osobno zadužen da obilazi WC i traži od radnika kartice na uvid.
Naša šivara u proizvodnji broji preko 500 radnika koji imaju svoju šeficu Sanelu Ribo iz sela Kljaka koja nema završenu ni osnovnu školu. Ona osobno vrši poseban teror nad radnicama.

Radnice koje se razbole pri povratku s bolovanja čeka Sanela Ribo i preraspoređiva na druga radna mjesta i druge operacije koje radnici moraju svladati u par dana i odmah ispunjavati norme firme tako da oni radnici koji su i bolesni ne smiju koristiti bolovanje jer uz još manje plaće na kraju mjeseca moraju učiti i nove operacije. Radnici od umora i teških normi svako malo padaju u nesvijest od umora i opterećenja.

Godišnji odmor

Pošto ima mnogo radnika s privremenim ugovorima isti ugovori im se štimaju da važe do kraja sedmog mjeseca da bi tako isti dobili otkaz zbog godišnjeg odmora koji im neće biti plaćen. Radnici to nikome ne prijavljuju jer im se obeća da će biti vraćeni raditi u devetom mjesecu.
Odnedavno je novina da u ovoj firmi osim radnika na crno dolaze raditi i maloljetna lica u nedostatku punoljetnih.
Sve i jednu subotu radimo kao da je normalan radni dan a ako kojim slučajem ne dođemo prijeti nam se otkazom i novčanom kaznom.

Ovim putem pozivamo i sve nadležne institucije da nas obilaze češće i rade svoj posao koji im mi radnici plaćamo.

Ovo vam pišemo na dan 25. studenog, dan kada smo najzad dobili slobodnu subotu ali će nam presjesti već od ponedjeljka jer moramo uz naredne radne subote da po naredbi talijanskog direktora Line, što se vidi na ovoj slici, sve radne dane radimo produženo za 45 minuta dnevno bez prava pauze do daljnjeg.

Molimo sve one koji ovo pročitaju da podijele dalje da se zna pravo stanje radnika u našoj zemlji. Znamo da je vaš portal neovisni medij i da ćete nam izaći u susret.

Sretan nam dan državnosti BiH.

 

Preuzeto sa Facebook grupe Jedan grad, jedna borba

Facebook
Twitter
LinkedIn