Razmišljanje jednog loto igrača

U očekivanju da će večerašnjem izvlačenju loto brojeva biti izvučena moja kombinacija, počela sam da razmišljam šta bih odnosno ne bih uradila kad bih dobila novčani iznos od oko 3,5 miliona evra. Zanimljivo je da mi je na pamet prije palo ono šta ne bih uradila, a ne bih nikad ušla u nekakav biznis, jer nemam ni miligram poslovnog duha. Nisam vam ja nikakav ovisnik o loto igri, jer samo uplaćujem jednu kolonu i nadam se da će možda baš večerašnja biti ta dobitna kombinacija.

Da se ja vratim ipak onom osnovnom pitanju: šta bih uradila da dobijem glavni novčani zgoditak. Iskreno, ne bih bila rasipnik, ali ne i škrtica. Ne bih da zamaram pričom da bih izdvojila popriličnu sumu kojim bih riješila neka životna pitanja mojih najužih članova porodice, da nikako ne bih zaboravila moje prijatelje, kojih nije mnogo /ali bih poželjela da svako takve ima, jer su mi su mi uvijek priticali u pomoć/, da bih pritekla u pomoć onima koji koje i ne poznajem, jer su meni neki ljudi koje znam samo iz viđenja pomogli kad sam se susrela sa jednim zdravstvenim problemom i ovako razmišljam na osnovu svog životnog iskustva.

Naravno dio sredstava bih izdvojila i za renoviranje kuće. Izbacila bih sav teški namještaj i prostirke iz kuće, jer pri pospremanju kuće moram sazvati pola komšiluka da mi pomognu da ih pomjerim. Doduše, tih koji su meni pomagali sve je manje. Mnogi su najureni prije 25 godina iz ovog grada zbog krvnih zrnaca. Ovim sadašnjim ona se ne prebrojavaju i ne doživljavaju na svu sreću sudbinu prethodnih, ali se prebrojavaju da li su ili nisu članovi političkih partija, i to onih na vlasti, i, ako dušu nisu prodali politici, put u izgnanstvo im je zagarantovan. Domaći mediji su već u više navrata objavljivali reportaže o mladim ljudima koji su naše gore list, a koji su na različite načine prošli kroz egzodus sa ovih prostora i postigli u svijetu zavidne rezultate u svom poslu. Čini mi se da se tim reportažama ne želi reći da bi nas trebalo biti sramota što im ovdje nismo pružili šansu, već se tvrdi da smo mi inteligentni narodi i da smo ravni sa drugima. Voljela bih da se varam… Na kraju krajeva, šta mi imamo sa njima koji u ljetnom periodu posjete ove prostore i koji su za ovdašnje dijaspora ili turisti, a pogotovo šta imamo sa njihovim uspjesima?

Sa ove itekako sumorne teme usmjeriću se sada na moje dalje razmišljanje koje će mnoge možda nasmijati, a ja, koja nisam pesimista, mislim da na našu nevolju odražava stanje duha na ovim našim balkanskim prostorima.

Elem, ovako. Moji ukućani kažu da je novac, i to onaj veliki, sa đavolje strane, međutim ja se sa njima nisam htjela upuštati u raspravu, već sam im samo rekla da on daje sigurnost. Opet, s druge strane, gledajući neke ljude koji su se promijenili do neprepoznatljivosti nakon što su se obogatili na raznorazne načine u proteklih 30-ak godina ,morala sam sebi nevoljno priznati da su možda i u pravu. Iako se kunem da me novac ne može promijeniti, jer sam ga prije tri decenije imala više nego sada, nikad se ne zna…

Možda ću se i ja pokondiriti i poput ovih novokomponovavanih bogataša kupovati stanove ili vile na moru, možda ću putovati svijetom i po povratku spopadati moje poznanike i poznanice i smarati ih pričom gdje sam bila i šta vidjela, i obavezno to dokumentovati fotografijama, i, naravno, slagati im da sam im željela kupiti neki vrijedan suvenir, ali da mi se ništa nije dopalo.

Možda ću kupovati skupu obuću i odjeću, nakit, torbe, šminku… i onda ću vjerovatno na nekom skupu prisutnima navoditi pojedinačno koliko me je to koštalo i usput kukati kako sam se grdno prevarila jer sam potrošila silne novce. Možda ću i ja posegnuti za peglanjem lica i ugradnjom silikona. Džaba sve ovo nabrojano, ako na više društvenih mreža ne otvorim svoj profil i onima koji me znaju i ne poznaju pokažem svoju kuću, svoj namještaj, svoju garderobu, nakit i još svašta nešto, a da ne govorim da ću možda preko tih društvenih mreža dijeliti i savjete o svemu i svačemu. Nije isključeno da i ja napišem neki ljubavni roman, jer i to je postalo u današnje vrijeme statusni simbol, a to da li će on u sebi ili neće imati kakav kvalitet, manje je važno.

Sve je dakle moguće, međutim kako će i šte će biti moraću biti još strpljiva, jer upravo je izvučena dobitna loto kombinacija, a nije moja. Za par dana je novo izvlačenje i nova šansa za mene…

 

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn