Priručnik za građansko novinarstvo

Priručnik koji je pred vama predstavlja doprinos informisanju i afirmaciji građanskog novinarstva kao praktičnog alata u procesu demokratizacije društva u kojem živmo. Građansko novinarstvo nije nešto što je novijeg datuma ili je vezano samo za sferu javnog djelovanja putem interneta. Praksa je pokazala da građansko novinarstvo ima ogroman značaj tokom kriznih situacija, naročito kroz plasiranje objektivnih i pravovremenih vijesti u datom trenutku, što doprinosi razrješenju neizvjesnosti tokom kriznih situacija. Kroz istoriju, mnogo je primjera kojima su se alternativnim putem širile informacije (zidne novine, fanzini, bilteni, leci…), a u novije vrijeme, pojavom interneta i naročito društvenih mreža, plasiranje informacija je olakšano i pojednostavljeno. Svaka osoba sa mobilnim telefonom i kamerom te pristupom internetu može biti novinar/ ka, te postati dio medijskog prostora, a jednostavnost primjene građanskog novinarstva sve više privlači simpatije mnogih pojedinaca i pojedinki.

Naša namjera je da vam kroz ovaj priručnik predstavimo koncept građanskog novinarstva, damo pregled prakse i značaja građanskog novinarstva u našem društvu, te vas afirmišemo da u čestim trenucima kada profesionalni mediji nisu spremni da objektivno i pravovremeno odgovore na informacijske zahtjeve publike, koristite koncept građanskog novinarstva da date drugi i drugačiji pristup informacijama kako bi povećali objektivnost i umanjili potencijalni rizik od jednoumlja i plagiranja vijesti. Iako ovakav pristup često podrazumijeva informaciju koja je sirova, amaterska, površna, a kako je napravljena od strane amatera nekada je i senzacionalistička, u isto vrijeme informacija je autentična i pristrasna, što omogućava drugačiji pogled od onoga što nude profesionalni mediji.

Na kraju priručnika se nalazi prilog sa praktičnim smjernicama kako izraditi jednostavan sadržaj koji se može plasirati u javnost. Nadamo se da ćemo ovim priručnikom uspjeti podstaći demokratske procese u našem društvu i motivisati građane i građanke na preuzimanje odgovornosti za trenutnu situaciju u našem društvu.

Priručnik možete preuzeti OVDJE.

Facebook
Twitter
LinkedIn