POZIV: Trening za omladinske dopisnike Balkan Diskursa

Centar za postkonfliktna istraživanja (CPI) poziva mlade ljude iz Bosne i Hercegovine (BiH) između 18-30 godina starosti da učestvuju na devetom treningu i programu mentorstva za omladinske dopisnike koji će se održati od 24. do 30. maja 2023. godine u Sarajevu.

Prvi dio treninga, u saradnji sa urednicima i novinarima Balkan Diskursa, će se fokusirati na edukaciju učesnika o tehnikama istraživačkog i građanskog novinarstva, pravičnom i uravnoteženom izvještavanju, provjeri činjenica i tehnikama intervjua.

Drugi dio treninga, u saradnji sa fotografima i umjetnicima iz stručne mreže CPI, će se fokusirati na korištenje fotografije i vizualnog storytelling-a za proaktivno izazivanje negativnih stereotipa i predrasuda prema drugim etničkim i manjinskim grupama u BiH. Na ovaj način, odabrani učesnici će imati mogućnost da uče od lokalnih i međunarodnih stručnjaka iz oblasti novinarstva, fotografije i filmskog stvaralaštva. Treći dio treninga predstavlja novo partnerstvo CPI i Subjective Atlas organizacije i dati će priliku učesnicima da doprinesu stvaranju novog Subjektivnog Atlasa BiH kroz svoj rad na platformi Balkan Diskurs.

Nakon treninga, učesnici će imati priliku i podršku da u narednoj godini dana objavljuju svoje publikacije na multimedijalnoj platformi Balkan Diskurs, a CPI će učesnicima pružiti priliku za zaradu novčanih honorara. Od izabranih učesnika se očekuje prisustvo tokom svih dana treninga. Ove godine, od učesnika očekujemo da govore engleski jezik (dovoljan početni/srednji nivo – A2/B1). Troškovi prevoza, smještaja i hrane će biti obezbjeđeni od strane CPI.

Očekivani broj učesnika je 15. Ukoliko ste zainteresovani za učešće, popunite obrazac koji možete pronaći ovdje i pošaljite ga na [email protected]. Rok za prijave na trening je 28. april 2023. godine.

Facebook
Twitter
LinkedIn