Političke partije i nelegalno i neodgovorno oglašavanje

Predizborna kampanja u Bosni i Hercegovini je počela 7. septembra i trajaće do 6. oktobra. Mnogi predstavnici i predstavnice političkih partija su svoje političke kampanje počeli dosta ranije, naročito putem društvenih medija Facebook-a, Twitter-a ili Instagram profila.

Prijedor je samo jedan od gradova u Bosni i Hercegovini koji, kao i u prethodnim izbornim godinama, ima problem nelegalnog i neodgovornog plakatiranje javnih prostora koji nisu predviđeni za tu namjenu, a sve u svrhu pokušaja ostvarenja što boljih izbornih rezultata.

Pod pojmom nelegalnog plaketiranja javnih površina podrazumijevamo plakate političkih stranaka i drugih promotivnih materijala na stablima, zgradama, saobraćajnoj signalizaciji, napuštenim objektima, ogradama, stajalištima gradskih prevoza, stubovima javne rasvjete i ostalim sličnim mjestima koja za to nisu predviđena.

Ovakvo narušavanje javnih prostora nije u skladu sa Odlukama o komunalnom redu i reklamiranju na području Grada.

Zbog ovakvog neodgovornog i nekontrolisanog plakatiranja često dolazi do narušavanja opšteg izgleda u gradskom ili prigradskom području, a odgovorni iz političkih stranaka za ovakve radnje najčešće ni ne snose sankcije koje su definisane zakonskim propisima.

Ovim putem pozivamo sve savjesne građane i građanke da uočene prekršaje ove vrste prijave komunalnoj policiji, a one koji imaju potrebu za reklamiranjem ili promocijom ove vrste, to učine na već predviđenim mjestima za oglašavanje.

Na opštim parlamentarnim izborima u Bosni i Hercegovini, provode se izbori za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom BiH i Federacije BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske i kantonalne skupštine.

Pravo glasa u Prijedoru imaće 83.252 glasača. Glasanje u Prijedoru će se izvršiti na 131 redovnom biračkom mjestu, a obezbijeđena su tri mobilna tima, jedno biračko mjesto za glasanje u odsustvu i na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Facebook
Twitter
LinkedIn