Podsjećanje na seksualno nasilje nad ženama u ratu

U petak, 16.12 2016. godine u glavnoj šetalačkoj zoni u Prijedoru, je održan performans umjetnice Elme Selman u organizaciji Centra za mlade “KVART” iz Prijedora i Fondacije Friedrich Ebert BiH.

Ova umjetnička intervencija u prostoru se sastojala iz instalacije od crvene vune postavljene u šetalačkoj zoni, u Ulici Kralja Petra I Oslobodioca, te kačenjem letaka sa izjavama žena žrtava seksualnog nasilja u ratu.

Neke od izjava koje su bile istaknute tokom performansa su: “Da odagnam strah od onoga što me eventualno čeka, znala sam zatvoriti oči i pokušati dočarati lik svoga sina.”, “Psihički i fizički me slomilo, postala sam sjena sebe”, “Stalno šutiš. Uvučeš se u neku tišinu srama i beznađa, jer…teško je riječima izraziti strahotu, a ni ljudi je ne vole čuti, pa šutiš…”.

Teško je govoriti o nasilju i zločinima nad ženama, posebno seksualnim, a teško je i slušati. Ali je sasvim sigurno najteže, i za žene i za društvo i za generacije koje dolaze, pretvarati se da se to nikada nije desilo.

Iako je temperature bila skoro ispod nule, veliki broj prolaznika i prolaznica je bio na ulicama. U direktnoj komunikaciji sa njima mogla se isčitati potreba da se ovo pitanje javno adresira i suosjećanje sa žrtvama.

Događaj je protekao bez bilo kakvog incidenta.

Kroz umjetničku intervenciju u javnom prostoru dotaknuli smo temu seksualnog nasilja i sa građanima i grđankama Prijedora podsjetili da nasilje i zločini ne mogu i ne smiju biti zaboravljeni. Simboličke, svjedočanstava žena žrtava seksualnog nasilja, otvarala su dijalog na ulicama Prijedora. Većina prolaznika se složila da je potrebno o tome pričati.

Da li je to dovoljno? Sasvim sigurno nije. I dok god su žene žrtve seksualnog nasilja marginalizirane, ušutkivane i stigmatizirane, naša borba i osvajanje javnog prostora se nastavlja.

Svi smo odgovorni za društvo u kojem živimo!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn