Otvoreno pismo ministru Lukaču: Otkažite skup podrške Ratku Mladiću

Mreža za izgradnju mira uputila je Otvoreno pismo ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske, Draganu Lukaču, u kome ga mole da otkaže skup podrške Ratku Mladiću, zakazan za 11. 7. 2017. godine. U potpunosti prenosimo tekst Otvorenog pisma:

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS

N/R Ministru Draganu Lukaču

Predmet: Molba za otkazivanje skupa podrške Ratku Mladiću

Poštovani g. Ministre Lukač,

obraćamo vam se ispred Mreže za izgradnju mira, Mreže koja broji više od 120 organizacija i škola iz cijele Bosne i Hercegovine, uključujući i organizacije iz Republike Srpske, molbom da otkažete skup podrške Ratku Mladiću u Banjaluci, zakazan za 11. juli kada se obilježava 22 godišnjica stradanja Bošnjaka u Srebrenici.

Ovaj događaj podrške Ratku Mladiću na 11. juli, ne možemo a da ne okarakterišemo kao provokaciju i veliku prijetnja miru i suživotu na ovim prostorima. To je takođe i nipodaštavanje žrtava, i stavljanje soli na rane rodbini stradalih, koji će i u sutra sahranjivati svoje najbliže.

Uvjereni smo da oni koji organizuju ovakav skup, ne poštuju žrtve i njihove porodice bez obzira sa koje strane dolaze i kojem narodu pripadaju. Za njih su žrtve samo brojevi, koji ne vide patnje ljudi koji 25 godina nakon rata traže i sahranjuju svoje najbliže.

Mreža za izgradnju mira se bori za poštovanje i prava svih žrtava u proteklim ratovima i radi na tome da kulturu rata, ubijanja, silovanja, izbjeglištva i stradanja, mijenjamo za kulturu mira, uvažavanja, poštovanja i odgovrnosti za buduće generacije.

Ovaj događaj koji je odobrio MUP Republike Srpske je nastavak rata drugim sredstvima i u suprotnosti je sa onim za šta se zalažemo.

Na kraju ovo je loša poruka iz Banjaluke i Republike Srpske, koja će otići u svijet i samim tim ne predstavlja nikakav patriotski čin, nego provokaciju i prijetnju krhkom miru i suživotu na ovim prostorima.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn