Osmomartovski marš u Banjaluci

“Nismo rođene samo da rađamo!”

Moto ovogodišnjeg Osmomartovskog marša je “Nismo rođene samo da rađamo!”, koji se već šestu godinu organizuje u Banjaluci. Marš će početi u 13.30 časova, okupljanjem ispred Narodnog pozorišta Republike Srpske, a završiće na Trgu Krajine čitanjem pjesme „Uspavnaka za O.“ autorice Dijale Hasanbegović.

Nakon protestne šetnje, u 18.00 časova u Banjalučkom socijalnom centru – БАSOC-u planirana je projekcija filma „Sufražetkinja“ i razgovor poslije filma.

Parolom “Nismo rođene samo da rađamo!” organizatori poručuju da se uloga žene u društvu ne može svoditi samo na rađanje i podizanje djece.

U pozivu za Osmomartovski marš ističu: “Ne pristajemo da živimo u okovima patrijarhata koji uporno marginalizuje i negira potencijale žena. Кako drugačije tumačiti činjenice da žene čine najveći broj ekonomski neaktivnih osoba u BiH, dok istovremeno nose najveći teret brige o porodici i najranjivijim kategorijama stanovništva,  primaju manje plate za rad iste vrijednosti i samo simbolično participiraju u izvršnoj vlasti i upravnim odborima javnih preduzeća. Žene žrtve ratnog zločina silovanja i torture ni 20 godine poslije rata ne mogu da ostvare pravo na odštetu (pravo na naknadu za pretrpljenu štetu u krivičnom postupku) i imaju ograničen pristup zdravstvenim uslugama i korištenju prava iz zdravstvenog osiguranja. Rodna perspektiva  se ne uzima u obzir prilikom procjene potreba i kreiranja strategija i politika razvoja pri čemu i dalje ne postoji statistika o tome koliko žena u BIH ima status izbjeglica i raseljenih osoba uz činjenicu da je manje od 10% pomoći namjenjene održivom povratku pripalo ženama povratnicama”.

U organizaciji ovogodišnjeg Osmomartovskog marš učestvuju Udruženje građana Oštra Nula, Helsinški parlament Građana Banja Luka, DRIP (Djeca, roditelji i porodilje), Udruženje žena sa invaliditetom Nika, Perpetuum mobile – Institut za razvoj mladih i zajednice, Centar za mlade “KVART” Prijedor, BASOC (Banjalučki socijalni centar ), Fondacija Udružene žene, Udružene žene Bratunac, Mreža za izgradnju mira i Inicijativa Građanke za ustavne promjene.

Facebook
Twitter
LinkedIn