Organizacioni odbor Bh.povorke ponosa poručio: “Zahtijevamo nultu toleranciju na nasilje!”

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa reagirao je na homofobni napad koji se danas dogodio u Sarajevu. Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti. Prema dosad poznatim informacijama, u napadu koji se dogodio u centru Sarajeva dvije djevojke su napadnute od strane dvojice muškaraca, te su zadobile lakše ozljede. Policija traga za napadačima, koji su u bijegu.

***

Organizacioni odbor Bosanskohercegovačke povorke ponosa najoštrije osuđuje današnji homofobni napad koji se dogodio u Sarajevu, te poziva nadležne organe da u najkraćem roku identificiraju i kazne počinioce. Prema dostupnim informacijama, nepoznate osobe su fizički napale i ozlijedile jednu LGBT osobu, dok je druga uspjela pobjeći. Jedan od napadača je već ranije prijetio napadnutoj osobi, tvrdeći da LGBTIQ osobe i najavljena Povorka ponosa vrijeđaju njegova vjerska ubjeđenja, što je i prijavljeno policiji.

Ovaj napad je direktna posljedica intenziviranja govora mržnje u javnosti i na društvenim mrežama, a u čemu su učestvovale i pojedine javne ličnosti, nakon što je najavljena inicijativa za organiziranje prve Bh. povorke ponosa. Sve osobe, a posebno nosioci i nositeljice javnih funkcija, moraju biti svjesni i svjesne odgovornosti koju nose kada iznose lične stavove u javnom prostoru.

Podsjećamo da Zakon o zabrani diskriminacije BiH izričito zabranjuje poticanje na diskriminaciju LGBTI osoba, a Krivični zakon FBiH reguliše strožije kažnjavanje za krivična djela počinjena iz mržnje. Stoga očekujemo da nadležne institucije procesuiraju i sankcionišu ovaj napad, kao i govor mržnje koji je do njega doveo.

Povod za ovaj čin nasilja nije najava održavanja Bh. povorke ponosa nego homofobija i netrpeljivost prema LGBTIQ osobama. Homofobno nasilje je prisutno i duboko ukorijenjeno u bosanskohercegovačkom društvu. Pažnja javnosti koju je privukla najava održavanja Povorke konačno baca svjetlo na ozbiljnost nasilja s kojim se LGBTIQ osobe svakodnevno susreću.

Svim LGBTIQ osobama poručujemo da nisu same i da beskompromisno stojimo uz njih u solidarnosti. Zahvaljujemo se svima koji/koje pružaju podršku Organizacionom odboru Bh. povorke ponosa i LGBTIQ osobama, te poručujemo da ćemo sa još više energije i posvećenosti raditi na ostvarenju sigurnog prostora i jednakopravnosti za LGBTIQ osobe u Bosni i Hercegovini.

Facebook
Twitter
LinkedIn