Naučno-istraživački kamp NIK 3

Naučno istraživački kamp za mlade NIK 3 održan je ove godine od 26. do 29. oktobra u Nacionalnom parku Sutjeska (Tjentište). Okupio je oko 60 mladih, studenata iz 12 različitih fakulteta iz Bosne i Hercegovine, kao i 8 nevladinih organizacija. Mladi su bili pripadnici različitih etničkih grupacija u BiH, koji će u timovima provoditi tematska istraživanja, naučne analize i konačno publikovati svoje radove sa mladim ljudima slične profesionalne orijentacije i postaviti temelj za njihovu dalju saradnju.

UG ToPeeR iz Doboja, i ove godine uz svoje dugogodišnje partnere („Zelene staze – Green Tour“ Tuzla, , NVO „EKO-Leonardo“ Priboj, „Sara“ Srebrenica, Rudarsko-geološko-građevinski fakultet Tuzla, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Tuzla, Fakultet za tjelesni odgoj i sport Tuzla, Filozofski fakultet Tuzla, Prirodno-matematički fakultet Tuzla, Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću,  Edukacijski fakultet i Fakultet za tehničke studije Univerziteta u Travniku, Europski univerzitet Brčko i Kallos Tuzla, Umjetnička grupa „Lucido“, Polaris, Frama Tuzla, Vijeće mladih Teslić, Vijeće mladih „Bremen“ Lukavac, Amca Tuzlanska ured Brčko i Univerzitetsko-sportsko društvo Tuzla“) organizovao je još jedan, treći po redu nastavak poznatog istraživačkog kampa za mlade koji se u potpunosti finansira u okviru programa podrške Ambasade SAD u Sarajevu sadržajima i aktivnostima koji promovišu međuetničku saradnju mladih u Bosni i Hercegovini. Ukupna vrijednost Projekta je oko 28.000 američkih dolara, a što potvrđuje ozbiljnost namjere i respektabilne resurse koji stoje na raspolaganju organizatorima. Svi troškovi transporta, boravka, istraživanja i publikovanja su pokriveni, tako da je jedina obaveza mladih da se dosljedno pridržavaju programa koji je već objavljen i da razvijaju svoju sklonost ka nauci i istraživanjima, kroz druženje, njegujući mir, toleranciju, razumijevanje, zajedništvo, prijateljstvo i saradnju.

Boravak u prirodnom okruženju, rad u istraživačkim ekipama pod mentorstvom univerzitetskih profesora i asistenata bile su ključne aktivnosti oko koje su se okupili mladi različitih studijskih oprijedjeljenja i iz različitih područja, ali sa primarnim ciljem: jačanje međuetničke saradnje među mladima. Nakon rada sa svojim mentorima i profesorima na različitim naučnim temama, u zborniku radova Nika biće objavljeni naučno-istraživački radovi kao kvalitetni produkti njihovog druženja i rada. Ambijent će im omogućiti da stvaraju i kreiraju u punoj slobodi i na način da mogu izraziti svoju kreativnost i pozitivnu energiju u cilju zbližavanja mladih i jačanja saradnje pripadnika različitih etničkih grupa. Istraživanja su popraćena nizom radionica, vježbanja i učenja borilačkih vještina, muzičkih medijacija, debatnih panela, susreta sa predstavnicima Otvorene mreže, pozorišnom predstavom “Ostajte”, poetskim večerima Luka mira te različitim takmičenjima.

Učesnici kampa su stigli u Hotel Mladost na Tjentištu (Nacionalni park Sutjeska) u petak u poslijepodnevnim satima, a isti napustili u ponedeljak. Kroz razgovor sa nekim od učesnika saznali smo da su dani bili ispunjeni raznim aktivnostima, da je bilo jako mnogo kvalitetnog druženja i da je vladala jedna pozitivna kako radna tako i prijateljska atmosfera. Radilo se na različitim temama poput muzikoterapije, socijalne adaptacije mladih, dramskih umjetnosti, i mnoštvo drugih.

Pod jako dobrim i pozitivnim utiscima sa ovogodišnjeg kampa, mnoštvo učesnika je pisalo pjesme o njihovom iskustvu, razmijenjivalo iskustva i fotografije, te se nastavilo družiti čak i nakon kampa. O tome više saznajemo kroz razgovor sa učesnicom kampa Martinom Tadić, studenticom 4 godine Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Tuzli, smjera poremećaji u ponašanju.

Išla sam na više seminara i različitih radionica, te sam mislila, prijavom na Naučno istraživački kamp da će biti u granicama mojih prethodnih iskustava. Međutim, prevarila sam se. Iskustvo koje sam stekla za ova četiri dana rada i druženja, prevazilazi sve moje granice i teško se opisuje riječima, jer ne pronalazim dovoljno dobre. Od jutarnje fiskulture, meditacije do rada po grupama. Svaki dio dana imao je svoju posebnu moć, te nas svakom minutom zbližavao, iako smo većinom bili potpuni stranci na jednom mjestu. Da, prvi dan stranci, a zadnji dan kao braća i sestre. Na otvaranju kampa više puta sam čula o energiji grupe, o svim pozitivnim stvarima, ali sa dozom sumnje, jer gdje ću osjetiti baš toliku energiju. Opet sam se prevarila. Nakon provedena 4 dana sa različitim ljudima, u svoj pozitivi, smijehu i pjesmi, imala sam osjećaj da svojom energijom mogu pomjerati brda. Neopisiv osjećaj je biti dio ovakvog projekta, projekta gdje prvenstveno nije bitno kako se zoveš, bitno je da si čovjek. I to ti nitko ne nameće, atmosfera ti dozvoljava. Zaista sam nakon ovog kampa puno bogatija i ispunjenija kao osoba, te sa nestrpljenjem čekam drugi dio NIK-a.“, kaže Martina, čiju predivnu pjesmu o utiscima sa kampa dijelimo i sa vama u nastavku:

„Ranom zorom u petak smo se spremili
I na naučni kamp krenuli.

Dobro raspoloženje ponijeli
I na Tjentište pozitivnu energiju donijeli.

Navečer smo svi bili za akciju, a ujutro
Ni za trčanje, a bogami ni za meditaciju.
Preko dana bili smo istraživači,
Tokom noći svirači i pjevači.

Mnoga prijateljstva smo sklopili,
I kao grupa odlično se uklopili.
Dugo u noć uz gitaru pjevali,
a uz harmoniku kolo igrali.
Toliko veselja na jednom mjestu,
Stoga ovom NIKu ja poklanjam pjesmu!
I nema veze, neka prođe vrijeme
Mi zauvijek imamo prekrasne uspomene.

Od smijeha do padova, od uživanja do radova
Za ovo sve hvala jako je riječ mala.

Uz doručak smo imali predobar čaj,
I samo jos nešto želim reći za kraj
Ovdje bi htio biti i Trump ,
Jer ovo je najbolji kamp.“

-M.T.

Naučno-istraživački kamp je predivna prilika za sve mlade ambiciozne osobe koje žele da naprave pozitivne promjene u društvu, upoznaju nove osobe, razmijene pozitivna iskustva i steknu nova vrijedna znanja. Nastavak kampa održava se za nekoliko mjeseci gdje je planirano izlaganje i prezentovanje naučno-istraživačkih radova iz već formiranih grupa studenata sa fakultetskim mentorima, profesorima i asistentima.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn