Nagradni konkurs “Socijalna (ne)jednakost u Bosni i Hercegovini”

Centar za mlade KVART Prijedor i portal zamisli.ba objavljuju nagradni konkurs “Socijalna (ne)jednakost u Bosni i Hercegovini”.

Bosnu i Hercegovinu kao i u ostatak Evrope pogađa inflacija, s razlikom da u BiH političke elite do skoro nisu poduzele nikakve mjere za ublažavanje posljedica inflacije koja sa sobom donosi stalni rast cijena i troškova života. Vlade su skoro usvojile neke jerdnokratne mjere pomoći ali ništa što bi sistetematski poboljšalo položaj stanovništva, posebno socijalno ugroženih kategorija. Socijalne nejednakosti su sve izraženije a s tim su sve izraženiji i različiti oblici siromaštva. 

Bosna i Hercegovina je po Ustavnom određenju socijalna država pa smo svi pozvani pridonijeti socijalno pravednom društvu u kojem sve osobe uživaju jednaka prava i imaju jednake mogućnosti za ostvarivanje svojih potencijala, te ravnopravno sudjeluju u svim aspektima života. Nažalost, društvo u kojem trenutno živimo i radimo je daleko od postulata socijalne pravde. U Bosni i Hercegovini je sve veći broj onih koji svakodnevno doživljavaju nepravdu kako na radnom mjestu, tako i u svakodnevnom životu. Društvo je duboko raslojeno na mali broj prebogatih među kojima je dosta onih koji su na sumnjiv način došli do bogatstva, nerijetko preko leđa radnika i većinu onih koji svakog mjeseca gledaju kako da podmire i najosnovnije životne potrebe.

Kako se društvo bori protiv socijalne nepravde? Kako vlasti svojim politikama određuju stepen socijalne (ne)pravde u našem društvu? Koje su kategorije društva najpogođenije socijalnim nejednakostima? Koji su uzroci socijalne nejednakosti? Da li primjećujete socijalnu nepravdu oko sebe, kako biste to mijenjali? 

Svi radovi moraju biti na lokalnom jeziku (BHSC), ne duži od 1200 riječi te poslani isključivo u Word formatu. Uz tekst nam pošaljite prigodnu ličnu fotografiju u jpg formatu veličine do 2 MB. Radovi koji su prethodno objavljivani, ili/i ne ispunjavaju gore navedene uslove konkursa neće biti uzeti u razmatranje.

Ne objavljujemo radove i sadržaj koji promovišu govor mržnje, eksploativne, seksističke, fašističke ili rasističke ideje.

Vaše tekstove nam šaljite na adresu [email protected]. Dva najbolja rada ćemo nagraditi iznosom od 70 KM.

Konkurs će biti otvoren do 24. decembra, 2022. godine do 12 časova.

Facebook
Twitter
LinkedIn