Nagradni konkurs: DA LI ŽIVIMO FAŠIZAM U NASTAJANJU?

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma objavljujemo poziv za nagradni konkurs na temu: Da li živimo fašizam u nastajanju?

Fašizam se kao pokret radikalnog nacionalizma pojavio početkom 20-ih godina 20. vijeka u Italiji, 1923. godine dolazi na vlast, a 1925. osnivač i vođa fašističke stranke, Benito Mussolini, uvodi jednostranačku diktaturu u Italiji. U godinama koje su slijedile, u više europskih država došle su na vlast političke stranke koje su kopirale ideje i načela fašizma, od ekstremnog nacionalizma, glorifikacije nacionalne države koja u potpunosti, totalno, određuje život pojedinca, do fašističkih simbola.

Danas slavimo 77 godina od pobjede nad fašizmom, ali se možemo zapitati da li je fašizam u našem društvu zapravo pobijeđen ili nam se prikrada u novim oblicima radikalnog nacionalizma?

Danas se termin fašizam olako koristi, te je sveopšte mišljenje javnosti da su fašističke ideologije i ideje ugašene i žive samo u istoriji prošlog vijeka.

Da li je zastupljeni radikalni nacionalizam u bosanskohercegovačkom društvu putanja za fašističke ideologije?
Kako se mlade osobe bore protiv nacionalističkih retorika i da li društvo prepoznaje opasnost u jačanju desničarskih pokreta?

ŠTA TRAŽIMO?

-Britke i neustrašive kritike u vidu eseja ili bloga

-Tekstovi ne bi trebali biti duži od 1200 riječi

-Svi radovi moraju biti na lokalnom jeziku (BHSC)

-U obzir dolaze samo ranije neobjavljena djela

-Radove slati u doc.formatu

-Poslati sliku u .jpg formatu veličine do 2 MB

Ne objavljujemo radove i sadržaj koji promovišu govor mržnje, eksploativne, seksističke, fašističke ili rasističke ideje.

Na konkurs se mogu prijaviti sve građanke i građani Bosne i Hercegovine.

Dva najbolja rada će biti nagrađena sa po 60,00 KM.

Konkurs ostaje otvoren do 19. novembra 2022. godine, do 17:00 časova.

Svoje tekstove šaljite na adresu: [email protected].

Facebook
Twitter
LinkedIn