Nagradni konkurs “Da li obrazovni sistem mladima u BiH nudi vještine potrebne za tržište rada?”

Centar za mlade KVART Prijedor i portal zamisli.ba objavljuju nagradni konkurs “Da li obrazovni sistem mladima u BiH nudi vještine potrebne za tržište rada?”.

Rast nezaposlenosti mladih je jedan od najvažnijih problema s kojima se suočavaju ekonomije i društva u današnjem svijetu. Mladima prijeti tri puta veći rizik nezaposlenost od odraslih te su stalno izloženi nižoj kvaliteti poslova, većim nejednakostima na tržištu rada i dužem i nesigurnijem procesu prelaza iz škole na posao. Pored toga, žene su u većoj vjerovatnosti da budu prekvalificirane i potplaćene, zaposlene na nepuno radno vrijeme ili putem ugovora na određeno. Čak 75.3 miliona mladih je 2015. na globalnom nivou bilo nezaposleno, a taj trend nastavio se do danas. Zbog tih razloga obrazovanje i osposobljavanje su ključne odrednice uspjeha na tržištu rada. Nažalost, postojeći sistemi ne uspijevaju ispuniti obrazovne potrebe mnogih mladih, a istraživanja rezultata učenja i vještina pokazuju da veliki broj mladih posjeduju nizak nivo uspjeha u osnovnoj pismenosti, kao i matematičkoj.

Svjetski dan vještina mladih, slavi se 15. jula,  i službeno priznat od strane Ujedinjenih naroda a utvrđen je od strane Generalne skupštine UN-a 11. novembra 2014. godine. Ove godine se i na nivou Evropske Unije fokus stavlja na razvoj vještina mladih, jer je prepoznato da mladi ljudi širom EU ne razvijaju dovaljan nivo vještina u okviru formalnog obrazovanja što onda dalje otežava njihov pristup tržištu rada.

Stalno se ukazuje na to kako je važno raditi na podizanju svijesti o važnosti stjecanja vještina kao sredstva za rješavanje problema nezaposlenenosti, u cilju postizanja boljih socio-ekonomskih uslova za sve mlade. Visoka stopa nezaposlenosti mladih je veliki problem, posebno u zemljama u razvoju kao što je Bosna i Hercegovina. Rješavanje ovog problema i provedba različitih programa usmjerena je na jačanje sposobnosti mladosti da se odluče za informisani stil života i rada.

Na koji način se Bosna i Hercegovina suočava s ovim problemom? Da li mlade u BiH formalno obrazovanje priprema za tržište rada, da li mladi u okviru obrazovnog procesa steknu praktične vještine? Da li ste zadovoljni obrazovanjem koje dobijaju? Na koji način mladi mogu poboljšati svoju poziciju na tržištu rada, koliko je neformalno obrazovanje važno u tom procesu? Da li se volontiranje dovoljno cijeni u našem društvu, da li ga sistem prepoznaje i vrednuje?

Svi radovi moraju biti na lokalnom jeziku (BHSC), ne duži od 1200 riječi te poslani isključivo u Word formatu. Uz tekst nam pošaljite prigodnu ličnu fotografiju u jpg formatu veličine do 2 MB. Radovi koji su prethodno objavljivani, ili/i ne ispunjavaju gore navedene uslove konkursa neće biti uzeti u razmatranje.

Ne objavljujemo radove i sadržaj koji promovišu govor mržnje, eksploativne, seksističke, fašističke ili rasističke ideje.

Vaše tekstove nam šaljite na adresu [email protected]. Dva ajbolja rada ćemo nagraditi iznosom od 70 KM i objaviti na našem portalu.

Konkurs će biti otvoren do 17. jula, 2023. godine do 12 časova.

Facebook
Twitter
LinkedIn