Merlinka, festival za sve

5. Festival Merlinka, Ko se boji… zime još. Foto SOC

Sarajevo je ispratilo dva vrlo uzbudljiva dana Međunarodnog festivala queer filma Merlinka kojeg već petu godinu za redom organizuje Sarajevski otvoreni centar.

Nažalost, i ove godine su organizatori morali angažovati jako obezbjeđenje, sječajući se homofobnog napada od 2014. godine. Na sreću, sve je prošle bez i najmanjeg problema.

Film „Neizgovoreno“ rediteljice Elme Islamović prikazan je na otvorenju i  doslovno je rasplakao punu salu posjetitelja/ica. Film je nastao u suradnji sa Sarajevskim otvorenim centrom i ovo je bilo prvo javno prikazivanje. Razlog za tako duboke emocije zasigurno je tema koja se bavi i najintimnijom ranom LGBT osoba – odbačenosti od strane roditelja. Glavna protagonista ovog dokumentarca je Nera, lezbijka koja se outala svojoj majci i dobila (ne)očekivanu pozitivnu reakciju. Nakon premijere, Nera i njezina majka su govorile i sa publikom razgovarale o svom iskustvu.

Merlinka, u prepunoj sali, bez ijednog incidenta, sa puno osmjeha. Foto SOC

Nera je bila jedna od učesnica panela „Lično je uvijek političko“ drugog dana Festivala na  kojem je ponovila priču o svom iskustvu.

I dok je otvorenje bilo popraćeno suzama, zatvaranje je prošlo uz  veliko ushićenje zbog nastupa zagrebačke House of Flamingo, drag queen grupe.

Sala Kriteriona je doslovno bila prepuna, a show nisu mogle prekinuti ni tehničke poteškoće. Ovo je prvi put da Sarajevo svjedoči drag show-u.

 

House of Flamingo u pripremi za Sarajevo, Foto SOC

House of Flamingo je regionalna drag atrakcija nastala pod utjecajem savremenog draga, ali i klasika poput Club Kidsa i filma Pink Flamingos odakle grupa i nosi ime.

Nakon Sarajeva, Merlinka se seli u Tuzlu u organizaciji gdje će organizaciju preuzeti Tuzlanski otvoreni centar,. Datum je 23. februar.

Merlinka je regionalni festival nastao u Beogradu a nazvan po Vjeranu Miladinoviću Merlinki, javnoj transrodnoj osobi koja je mučki ubijena 2003. godine u Beogradu, zločin za koji nitko nije odgovarao do danas.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn